Sviatok zamilovaných je tu: Ako Valentín slávia v iných kútoch sveta?

TA3/zm
14.2.2022 08:00

Do našich zemepisných šírok síce Sviatok svätého Valentína zavítal len pred pár desiatkami rokov, iné kultúry v ňom však majú tradíciu oveľa dlhšie.

Sviatok zamilovaných je tu: Ako Valentín slávia v iných kútoch sveta?
Pexels/RODNAE Productions

Hoci väčšina z nás deň zamilovaných nepovažuje za skutočný sviatok a dvojice na Slovensku ho spravidla neprežívajú nijak extra, pozrite sa na históriu a tradície v okolitých krajinách.

História Valentína

Tento sviatok je opradený niekoľkými legendami. Tá najpravdepodobnejšia sa spája s kňazom Valentínom, ktorý žil za vlády cisára Claudia II a bol veľkým bojovníkom so záľubou vo vojnách. Keďže rímskym mužom sa na front veľmi nechcelo, Claudius ich nevôľu pripísal túžbe byť s manželkami a rodinami. Preto v celom Ríme zakázal nielen zásnuby, ale aj sobáše.

Kňaz Valentín porušil tento zákaz a naďalej snúbencov sobášil, za čo bol uväznený a následne popravený práve v deň, kedy sa slávi sviatok zamilovaných - 14. februára 296.

Ešte pred svojou smrťou napísal milostný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej bol zaľúbený. A tu sa zas začína tradícia posielania „valentíniek“, ktorú obľubujú najmä mladšie ročníky. Ako však slávia tento deň v iných európskych krajinách?

Zamykanie lásky v Paríži

Viete si predstaviť romantickejšie mesto ako je Paríž? Metropola Francúzska doslova dýcha romantikou, je inšpiráciou pre filmových režisérov či námetom pre červenú knižnicu. Preto niet divu, že mesto na Seine každoročne počas februára víta páry z celého sveta, ktoré sem prichádzajú osláviť Deň zaľúbených.

Zamykanie lásky v Paríži Pixabay

Dlhoročnou tradíciou bolo vešanie zámkov na Moste umení , čím zaľúbenci symbolicky uzamykali svoju lásku. V roku 2015 sa však všetky zámky z mosta odstránili, bolo ich viac než milión, pretože kvôli ich váhe hrozilo, že sa most zrúti. Dnes už musí zaľúbencom stačiť bozk pod Eiffelovou vežou.

Talianske sladkosti

Taliani sú, podobne ako Francúzi, veční romantici. Na sviatok Valentína sa riadia legendou, že sa žena vydá za toho muža, ktorého ako prvého v tento deň zahliadne. Už sa len stačí pozrieť tým správnym smerom alebo sa prispôsobiť modernejším tradíciám.

Dnes si zamilované talianske páry na Valentína vymieňajú darčeky, z ktorých najtypickejším sú baci perugina. Sú to čokoládou polievané oriešky zabalené v papierikoch, na ktorých je milostný citát.

Valentínske sladkosti Pexels/Budgeron Bach

Angličanky spia na vavrínoch

Hovorí sa, že by sme nemali zaspať na vavrínoch, v Anglicku je to však presne naopak. Stará valentínska tradícia hovorí, aby si nezadané ženy v tento deň zapichli do vankúša päť lístkov vavrínu, každý do jedného rohu a posledný do stredu vankúša. Ak to urobia, bude sa im do rána snívať o ich budúcom manželovi. Samozrejme, moderné Britky túto tradíciu už dodržiavajú málokedy, ale v 18. storočí robila takúto milostnú mágiu nejedna Angličanka.  

Zašifrovaná pošta v Dánsku

Na severe žijú vskutku romantickí muži. Dáni svoje polovičky najčastejšie obdarúvajú kvetinami bielej farby, ktoré majú byť symbolom čistej lásky. Tí, ktorí ešte svojej vyvolenej priazeň neprejavili, posielajú valentínky so zašifrovaným podpisom. Vtipné a spravidla veršované milostné listy majú v tejto krajine svoj vlastný názov Gaekkebrev. Ak žena do Veľkej noci odhalí, kto sa skrýva za podpisom, je im podľa tradície ich láska súdená.

Slovinský Zdravko

Sviatok svätého Valentína má u Slovincov celkom inú podobu, ako by ste čakali. Ľudia v tejto krajine majú 14. február spojený so začiatkom obrábania pôdy, a tak je u nich Valentín pomenovaný Zdravko, podľa jedného z patrónov jari. S láskou má tento deň spoločnú akurát starú povesť, že si v tomto období city vyznávajú poľné vtáky.

Nech už ste kdekoľvek na svete, majte hlavne veľa lásky po celý rok!

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok