O obrannej dohode s USA sa v parlamente rozhodne už čoskoro. Opozícia a koalícia sa navzájom obviňujú z klamstiev

TA3
7.2.2022 19:12

Boj o obrannú zmluvu s Američanmi ide do finále. Oba tábory pritvrdzujú a navzájom sa obviňujú z klamstiev. Odporcovia už spustili petíciu za referendum o jej zrušení. Minister obrany zas presviedčal poslancov o výhodách dohody pre Slovensko. Výsledkami hlasovania môže zatriasť aj omikron. Aby zmluva prešla, musí jej dať zelenú 76 poslancov.

Američania už klopú na dvere, občianski aktivisti vysielajú SOS. Na svete je prvá petícia za referendum o zrušení obrannej dohody s USA. Odporcov nepresvedčili ani garancie, ktoré dali Američania cez svoju doložku – žiadne základne, jadrové zbrane ani znásilňovanie žien na Slovensku nechystajú. Dohodu, ktorú má s USA podpísaných 23 krajín NATO, len pár hodín pred veľkým finále, minister obrany vysvetľoval poslancom.

Témou bola aj beztrestnosť amerických vojakov. Opozícia sa obáva, že americká spravodlivosť vytlačí našu slovenskú. Minister obrany kontroval, že ani naši vojaci v Amerike či Afganistane nepodliehajú miestnej, ale našej justícii. Navyše si pomohol dohodou s bratmi Čechmi.

Opozícia bude hlasovať proti, ale všetky hlasy nemá isté ani koalícia. Na generálke v parlamentných výboroch poslanci Sme rodina hlasovali buď proti zmluve alebo sa zdržali.

Ak dohoda prejde, musí ju musí ju svojím podpisom potvrdiť prezidentka. Smer už avizoval, že sa potom pokúsi o vlastné referendum, ktoré by Američanov zo Slovenska dostalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok