Koaličná rada opäť rokuje, hlavnou témou je zdražovanie cien energií

TA3 TASR
7.2.2022 18:45

Na koaličnej rade sa počas pondelka otvoria viaceré témy. Strany by sa mali rozprávať o cenách energií či o súdnej mape. Pred zasadnutím koaličnej rady o tom informoval predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Témou bude aj rokovanie o dodatku ku koaličnej zmluve. Po odchode ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej zo strany Za ľudí do poslaneckého klubu SaS má podľa koaličnej zmluvy SaS o jedno ministerstvo viac. "Predbežná dohoda je, že sa urobí dodatok ku koaličnej zmluve, nebude sa otvárať celá zmluva," skonštatoval Pčolinský.

Koaličná rada sa bude venovať aj súdnej mape. V súčasnej podobe si Pčolinský nevie predstaviť, že by ju podporil. "Bavíme sa o zmene štyroch rôznych zákonov, síce spolu súvisia, ale sú to štyri návrhy," poukázal poslanec.

O úpravách súdnej mapy chce hovoriť aj poslanec parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Nepozdáva sa mu, že ministerka chce naraz meniť celé súdnictvo, preferoval by postupnú zmenu. "Myslím si, že veci prejdú cez prvé čítanie v parlamente a potom súdna mapa prejde pozmeňujúcimi návrhmi. Nie sme proti reforme, ale je to príliš rýchly a nie úplne analyticky zhodnotený zásah do justície," poukázal.

Dôležitou témou rokovania by sa malo stať i zvyšovanie cien energií a možnosti kompenzácie. "Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) by mal doniesť finálnu verziu kompenzácií vysokých cien energií," spresnil Pčolinský.

Šeliga a Pčolinský sa zhodli, že utorkové, 8. februára, rokovanie pléna o obrannej dohode USA je otázne. Dôvodom sú najmä karantény poslancov. "Ak nebude dostatok poslancov na rokovaní národnej rady, tak sa schôdza preruší," dodal Šeliga.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok