Potraviny, ktoré nevyhadzujte ani po záruke: Týmto zásobám v skutočnosti nič nie je

TA3/zm
10.2.2022 08:00

Rozlišujte medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby. Niekedy zbytočne končia vaše potravinové zásoby v koši.

Potraviny, ktoré nevyhadzujte ani po záruke: Týmto zásobám v skutočnosti nič nie je
Profimedia

Robíte raz za čas poriadok v komore a množstvo vecí vyhadzujete, pretože ste ich nestihli uvariť pred uplynutím lehoty uvedenej na obale? Možno to robíte zbytočne. 

Trvanlivosť a spotreba

Dátum minimálnej trvanlivosti označuje termín, do ktorého si potravina zachová svoju deklarovanú kvalitu a špecifické vlastnosti. Samozrejme, za predpokladu, že bola dobre skladovaná a jej obal je neporušený. Po uplynutí tohto dátumu môže zmeniť svoju farbu, prípadne vôňu, ale aj naďalej zostáva zdraviu nezávadná a môžete ju bezpečne konzumovať.

Naopak, na potravinách, ktoré podliehajú skaze, býva uvedený dátum spotreby. Hovoríme najmä o jogurtoch, syroch či mäse. Termín na obale v tomto prípade garantuje, že do uvedeného dátumu je produkt určite nezávadný. Potom je nepodstatné aj správne skladovanie, skrátka konzumácia dlhšie nie je vhodná a môže spôsobiť zdravotné problémy.

Cereálie nevyhadzujte

Keď už viete zásadný rozdiel, naučte sa ešte krátky zoznam potravín, o ktorých skutočne môžeme tvrdiť, že sú trvanlivé. 

Jednou z mnohých potravín, ktoré môžete konzumovať aj pár mesiacov po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti, sú obľúbené raňajkové cereálie. Ich konzumácia je po otvorení vhodná aj ďalších 6 mesiacov.

Cestoviny a ryža

Aj obľúbené prílohy vám vydržia v komore oveľa dlhšie než by ste čakali. Napríklad cestoviny v pôvodnom obale alebo v hermeticky uzavretej nádobe sa nemusíte báť zjesť aj roky po tom, čo im uplynul dátum minimálnej trvanlivosti. Určite im to neuberie ani na chuti.

Zabudli ste popri všetkých zásobách na otvorené vrecko ryže? Toto je presne jedna z tých potravín, ktorá ani mesiace po otvorení nestráca na kvalite.

Už čoskoro si budete môcť zakúpiť potraviny, ktorým uplynul dátum minimálnej trvanlivosti (DMT) a to za zvýhodnenú cenu. Vláda totiž schválila zákon, ktorý umožní ich predaj po dobu 45 dní po ukončení minimálnej trvanlivosti. Veľakrát totiž končia v koši aj tie potraviny, ktoré sú aj napriek ukončenému DMT v úplnom poriadku. Treba byť pozorný a rozlišovať, či je na výrobku uvedený DMT, alebo dátum spotreby.

Dochucovadlá vydržia

Do kategórie potravín, pri ktorých na dátumy nemusíte pozerať, patria aj omáčky na dochucovanie.  Napríklad kečup či horčicu sa nemusíte obávať nakúpiť si do zásoby. Kečup nestratí svoje vlastnosti ani pol roka po spotrebe a horčica si môže postáť aj rok a bude stále výborná.

Nezabúdajme na fakt, že denne potravinové reťazce domácnosti vyhadzujú tony potravín. Nakupujme s rozumom iba toľko, koľko potrebujeme a spotrebujeme.

Témy: potravina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok