Aj zdravé potraviny škodia, ak ich zjete priveľa. Na čo a v akom množstve pozor?

TA3/zm
13.1.2022 16:00

Ani potraviny, ktoré sú považované všeobecne za diétne alebo zdravé, nemusia byť pre váš organizmus prospešné, ak to preženiete s ich množstvom. Na aké ovocie, zeleninu či prílohy by ste si mali dávať pozor?

Aj zdravé potraviny škodia, ak ich zjete priveľa. Na čo a v akom množstve pozor?
Pexels/MART PRODUCTION

Všetkého veľa škodí a platí to i zdravom jedle. Aj tým sa môžete predávkovať. Konkrétne pozor na banány, ryžu, ovsené vločky, ale aj iné pochúťky.

Ryža

Jedna z najdiétnejších príloh je jednoznačne ryža. Odporúčaná denná dávka je však len približne 100 gramov, inak riskujete, že sa zo zdravej potraviny premení na úplný opak. Ryža ako taká neobsahuje takmer žiadne vitamíny. Jej pričastou konzumáciou sa tak oberáte o živiny z iných pokrmov. Navyše, veľké množstvo ryže zvyšuje aj hladinu inzulínu v krvi.   

Ovsené vločky

Obľúbená raňajková pochúťka je dlhodobo pretriasaná a odborníci sa nezhodujú na tom, či sú ovsené vločky zdravé alebo nezdravé, respektíve diétne alebo nie. Naša odpoveď je, že závisí od množstva, ktoré si doprajete. Okolo 150 gramov denne je ešte v norme. Pri väčšom príjme by ste mohli mať problémy jednak s priberaním, ale aj nadúvaním a trávením.

Banány

Bolesť hlavy a zubný kaz, to sú dve hlavné kontraindikácie, ak to budete pravidelne preháňať s konzumáciou banánov. Nie je to len cukrom, toto ovocie obsahuje aj baktérie, ktoré môžu kaziť zuby a zubnú sklovinu. Vysoký obsah tyramínu zas môže spôsobiť migrénu. Držte sa preto zdravého množstva, čo sú dva banány denne.  

Čučoriedky

Keby ste sa prejedli tohto chutného bobuľového ovocia, mohlo by sa vám zhoršiť dýchanie. Nebolo by to len plným žalúdkom, ale aj zvýšeným príjmom vitamínu K. Čučoriedky tiež riedia krv a znižujú hladinu cukru v krvi, čo môže byť problémom pre diabetikov. Odporúčaná denná dávka pre zdravého človeka je jedna šálka bobuliek.  

Brokolica

Aj táto zdravá zelenina vo veľkom množstve až taká zdravá nie je. Váš denný limit by mala byť jedna hlavička, čo môžeme premeniť asi na tri alebo štyri šálky brokolicových ružičiek. Táto zelenina totiž obsahuje tiokynáty, s ktorými sa pri nadmernom užívaní spájajú rôzne zdravotné problémy. Jedným z nich je vypadávanie vlasov, ale aj kožné či dýchacie komplikácie.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok