Severná Kórea odpálila v priebehu januára až deväť balistických rakiet. Predstavitelia okolitých krajín sú v pozore

TA3 TASR
7.2.2022 11:04

Osobitný zástupca Spojených štátov pre Severnú Kóreu Sung Kim sa koncom tohto týždňa stretne s predstaviteľmi Japonska a Južnej Kórey. Oznámilo to v nedeľu americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra Reuters. Stretnutie sa koná po tom, čo Severná Kórea vykonala sériu testov svojich balistických zbraní.

KĽDR otestovala nový typ strely
TASR/AP

Sung Kim pocestuje do mesta Honolulu na Havaji, kde sa bude nachádzať od 10. do 15. februára, aby tam hostil trojstranné rokovania o "širokej škále problémov vrátane úplnej denuklearizácie Kórejského polostrova", uvádza sa vo vyhlásení amerického rezortu diplomacie.

Na rokovaniach sa okrem Sung Kima zúčastní aj japonský riaditeľ pre záležitosti Ázie a Oceánie Funakoši Takehiro a osobitý predstaviteľ Južnej Kórey pre mier na Kórejskom polostrove Noh Kyu-duk.

Spojené štáty sa počas trojstranných rokovaní 12. februára "opäť zaviažu k regionálnej bezpečnosti a trvalému mieru na Kórejskom polostrove", uvádza americký rezort diplomacie.

Severná Kórea má rezolúciami Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov zakázané vykonávať testy jadrových zbraní a balistických rakiet. Napriek tomu však podľa Spojených štátov a iných krajín vykonala v januári celkovo deväť testov balistických rakiet, čo je vôbec najviac za jeden mesiac, odkedy KĽDR spustila svoj jadrový a raketový program, uvádza Reuters.

OSN v správe, do ktorej nahliadla v nedeľu agentúra Reuters, uvádza, že Severná Kórea v uplynulom roku pokračovala vo vývoji svojho jadrového programu a programu balistických zbraní. Zo správy vyplýva aj to, že Severná Kórea ukradla pomocou kybernetických útokov kryptomeny v hodnote miliónov dolárov, z ktorých financuje svoj program balistických rakiet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok