USA žiadajú mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Sú znepokojení raketovým testom Severnej Kórey

TA3 TASR
2.2.2022 06:49

Spojené štáty žiadajú na štvrtok mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktoré sa má zaoberať nedeľňajším raketovým testom Severnej Kórey. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

KĽDR otestovala nový typ strely
TASR/AP

Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok potvrdilo, že americká misia pri OSN žiadala na štvrtok rokovanie BR OSN za zatvorenými dverami. Predstavitelia Bieleho domu nedeľňajšiu skúšku podľa svojich slov považujú za súčasť stupňujúcich sa provokácií KĽDR. Severná Kórea v pondelok oznámila, že v nedeľu (30. januára) vykonala skúšobný štart balistickej rakety stredného a dlhého doletu Hwasong-12.

Hwasong-12 bola najsilnejšia raketa, akú KĽDR otestovala od roku 2017, píše AP. Predpokladá sa, že môže napríklad zasiahnuť americké vojenské základne v severovýchodnej Ázii a v oblasti Tichého oceána, či dokonca pevninu USA.  

Generálny tajomník OSN António Guterres nedeľňajší test KĽDR slovne odsúdil. Guterres podľa hovorcu OSN Farhana Haqa povedal, že táto krajina (KĽDR) odpálením rakety porušila svoje moratórium na takéto skúšky a takisto jasne porušila rezolúcie BR OSN.

Generálny tajomník OSN Severnú Kóreu vyzval, aby sa zdržala akýchkoľvek kontraproduktívnych krokov. Všetky zúčastnené strany požiadal, aby sa usilovali nájsť mierové diplomatické riešenie. BR OSN po prvý raz zaviedla voči KĽDR sankcie v súvislosti s jadrovou skúškou z roku 2006 a odvtedy ich viackrát sprísnila.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok