Nedostatok ovocia a zeleniny zaťažuje črevá, srdce a zdravie pokožky

TA3/bd
3.1.2022 09:00

Nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny môže byť dôvodom, prečo nemôžete schudnúť, máte tráviace či kožné problémy. Keď totiž konzumujete viac ovocia a zeleniny, vo vašej strave je menej miesta pre iné, nezdravé potraviny.

Nedostatok ovocia a zeleniny zaťažuje črevá, srdce a zdravie pokožky
Pixabay

Ovocie a zelenina má vysoký obsah vlákniny a vody a nízky obsah kalórií, čo znamená, že vás zasýtia bez toho, aby poskytovali nadbytočné kalórie. Denný príjem odporúčaného množstva je spojený so zníženým rizikom nadváhy.

Zdravé črevá

Zdravé črevá sú kľúčom, ak sa snažíte zlepšiť svoje zdravie. Diverzita čriev alebo zvýšený počet a typ baktérií vo vašom čreve sú nevyhnutné na udržanie zdravého imunitného systému. Vláknina je  ukazovateľom číslo jeden ovplyvňujúcim diverzitu čriev.

Vláknina, čo je sacharid nachádzajúci sa v rastlinných potravinách, pomáha podporovať rast dobrých črevných baktérií. Čo teda znamená nekonzumovať dostatok produktov pre vaše črevá? Bez týchto rastlinných potravín vo vašej strave možno nebudete mať najzdravšie črevá a budete náchylnejší na choroby.

zelenina Pixabay

Znížené riziko cukrovky 2. typu

Nedávna štúdia z júla 2020 zistila, že ľudia, ktorí majú v tele najvyššie hladiny vitamínu C, majú najnižšie riziko vzniku cukrovky 2. Konzumácia ovocia je spojená so 40% nižším rizikom vzniku cukrovky 2. Konzumácia väčšieho množstva ovocia a zeleniny pomáha udržať si váhu, čo zase pomáha predchádzať rozvoju cukrovky 2. typu. Ovocie a zelenina majú tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Obsahuje vitamín C viazaný na zníženie rizika cukrovky 2. typu.

Zdravie srdca môže utrpieť

Srdcové choroby sú najčastejšou príčinou úmrtia na celom svete. Existuje mnoho rizikových faktorov srdcových chorôb, ktoré nemôžete zmeniť, ako je vek a genetika. Niektoré však upraviť môžeme. 

zelenina Pixabay

Výskum ukazuje, že strava s vysokým obsahom rastlinných potravín, ako je ovocie a zelenina, je spojená so zníženým rizikom srdcových chorôb. Ovocie a zelenina obsahujú špeciálne živiny nazývané fytochemikálie, ktoré celkovo pomáhajú znižovať zápaly v tele.

Na druhej strane, strava s vysokým obsahom sodíka, spracovaných potravín a pridaných cukrov zvyšuje zápal v tele. Ovocie a zelenina pomáhajú bojovať proti tomuto chronickému zápalu. A čo viac, rastlinná strava s obmedzeným množstvom živočíšnych potravín bola spojená s nižším celkovým krvným tlakom. A vieme, že vysoký krvný tlak môže prispieť k ochoreniu srdca.

Kožné problémy

Zlepšenie zdravia pleti môže byť také jednoduché, ak pridáte do jedálnička väčšie množstvo ovocia a zeleniny každý deň. Vyživujte pokožku zvnútra. Štúdia Nutrients z decembra 2018 zaznamenala 50% zvýšenie rizika vzniku seboroickej dermatitídy – červených šupinatých škvŕn na koži so stravou s nízkym obsahom ovocia a zeleniny.

ovocie Pixabay

Vitamín C je silný antioxidant, ktorý je dôležitý pre tvorbu kolagénu v pokožke. A dostatok vitamínu C v tele môže pomôcť chrániť pokožku pred poškodením ultrafialovým (UV) žiarením. Dostatok vitamínu je obzvlášť dôležitý vo vyššom veku, pretože starnutie spôsobuje prirodzený úbytok vitamínu vo vašej pokožke. Okrem toho sa vitamín A a voda tiež aktívne podieľajú na udržiavaní mladistvosti pokožky. Existuje veľa ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú oba vitamíny: paprika, pomaranče a kel.

Ako do svojho jedálnička zaradiť viac ovocia a zeleniny:

  • Jedzte ovocie a zeleninu so zdravými dipmi, ako sú orechové maslá, jogurtové dipy, guacamole alebo hummus.
  • Jedzte vegetariánske večere aspoň dvakrát týždenne.
  • Do polievok pridajte extra špenát alebo paradajky z konzervy.
  • Začnite deň ovocným alebo zeleninovým smoothie (pre lepšie zasýtenie pridajte proteínový prášok).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok