V Tirolsku zomreli po páde lavíny štyria ľudia, ďalšia osoba je nezvestná

TA3 TASR
4.2.2022 16:58

Štyria ľudia prišli o život v piatok pri páde lavíny v Ötztalských Alpách na západe Rakúska. Ďalšia osoba je nezvestná. Informuje o tom agentúra APA.

Tirolsko Alpy lavína sneh hory 1140 px SITA AP
SITA/AP

Lavína spadla v okrese Landeck v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko, neďaleko hraníc so Švajčiarskom. Bližšie informácie o totožnosti a štátnej príslušnosti obetí neboli bezprostredne známe. Na mieste nešťastia zasahovali dva švajčiarske vrtuľníky, vrtuľník rakúskej zdravotnej záchrannej služby i rakúskej polície.

Kontrolné strediská v Tirolsku v piatok do skorých popoludňajších hodín zaznamenali 13 lavín. Lavína na ľadovci Rettenbach zasiahla lyžiarsku trať mimo upravených svahov. Zasypala päť osôb, ktorých sa však podľa kontrolného strediska podarilo zachrániť.

V oblasti Ötztalských Álp bol v piatok v platnosti tretí najvyšší stupeň lavínovej výstrahy, píše APA. Šanca na prežitie osoby zasypanej lavínou sa prudko znižuje po 15 až 20 minútach pod snehom, píše APA s odvolaním sa na inštitút pre horskú lekársku záchrannú službu v talianskom Bolzane (Eurac-Institut für Alpine Notfallmedizin – EURAC). Smrťou sa podľa expertov končí približne 23 percent lavínových nešťastí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok