Kanály ukrajinských separatistov dostali na YouTube stopku. Videoplatforma sa rozhodla ich zablokovať

TA3 TASR
4.2.2022 16:43

Videoplatforma YouTube zablokovala v piatok niekoľko kanálov prepojených s ukrajinskými separatistami. Urobia tak práve v období, keď prudko stúplo napätie medzi Moskvou a Západom, ktorý sa obáva ruského vpádu do bývalej sovietskej republiky. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Ukrajina Rusko separatista ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Separatistické oblasti na východe Ukrajiny hraničiace s Ruskom vedú ozbrojený konflikt s ukrajinskou armádou odvtedy, čo Rusko v roku 2014 obsadilo ukrajinský Krymský polostrov.

Nedostupných na webe YouTube je niekoľko kanálov vedených separatistickými úradmi v samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR) a Doneckej ľudovej republike. LĽR na svojej oficiálnej spravodajskej webovej stránke uviedla, že jej kanály boli zablokované "bez vysvetlenia".

Kanál Luhanského informačného strediska bol v piatok neprístupný a odkazová služba oznamovala, že "bol zastavený za porušovanie smerníc platných pre užívateľov YouTubu". Rovnaký odkaz malo aj niekoľko ďalších separatistických kanálov vrátane tých, čo patria ministerstvu informácií a "ľudovým milíciám" v meste Doneck, bašte týchto proruských separatistov v Doneckej ľudovej republike.

Spoločnosť YouTube sídliaca v kalifornskom Silicon Valley sa zatiaľ k situácii nevyjadrila. Ukrajina a jej západní spojenci obviňujú Rusko z podporovania separatistov tým, že im cez hranicu posiela zbrane a vojakov. Moskva tieto tvrdenia popiera.

V posledných mesiacoch sa západní lídri obzvlášť obávajú možnej invázie Ruska na Ukrajinu, pretože Moskva vyslala k ukrajinským hraniciam vyše 100-tisíc vojakov. Moskva trvá na tom, že neplánuje vpadnúť na Ukrajinu, zároveň si však kladie sériu bezpečnostných podmienok – napríklad zákaz vstupu Ukrajiny do NATO, až potom mieni zmierniť napätie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok