Kto sú slovenskí ministri Instagramu? Doležal dáva na siete zo svojho, najviac míňa vnútro

TA3/hm
7.2.2022 06:00

Českými médiami nedávno rezonovala správa o instagramovom účte bývalej ministerky financií Aleny Schillerovej. Propagácia exšéfky českej pokladnice, ktorú označili za ministerku Instagramu, mala stáť takmer dva milióny českých korún. Na to, koľko investujú do propagácie na sociálnej sieti a aký veľký tím siete spravuje, sme sa spýtali aj slovenských ministerstiev.

Kto sú slovenskí ministri Instagramu? Doležal dáva na siete zo svojho, najviac míňa vnútro
Profimedia

Podľa informácií spravodajského portálu Seznamzpravy.cz, prezentácia bývalej ministerky financií Alenny Schillerovej z vlády Andreja Babiša na Instagrame a Facebooku stála 1,93 milióna korún, v prepočte necelých 80-tisíc eur. Seznam upozornil, že obsah mal byť platený za štátne peniaze. Malo ísť o súhrn platov vrátane odmien fotografa a kamerana, ktorých nechala česká exministerka zamestnať na ministerstve financií. Seznam požiadal ministerstvo financií na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám aj o vyjadrenie celkovej čiastky.

Schillerová ako ministerka Instagramu

"Ministerstvo financií vám oznamuje, že za obdobie 23. septembra 2020 až 30. novembra 2021 boli náklady na platy a odmeny oboch referentov v súhrne 1 930 769 Kč (bez odvodov)," citoval portál vyjadrenie Miloša Nagya z kancelárie štátneho tajomníka českého ministerstva financií. Schillerovej kariéru ministerky mal zaznamenávať na sociálnu sieť Instagram fotograf David Šedivý, videomateriál na Facebook mal na starosti Jakub Konečný. Ako uviedol český Denník N, obaja pracovníci skončili na ministerstve po nástupe novej vlády Petra Fialu.

Jej nástupca Zbyněk Stanjura o nej v tejto súvislosti uviedol, že sa ukazuje, že okrem toho, že "bola nielen ministerkou dlhov, ale tiež ministerkou Instagramu". Obaja pracovníci mali mesačne zarábať vrátane odmien asi 75-tisíc českých korún, v prepočte asi 3100 eur. Dvojica mala byť podľa Seznamu vyčlenená len na propagáciu ministerky Schillerovej.

V tejto súvislosti sme oslovili všetkých 14 slovenských ministerstiev, ministerstvám sme položili rovnaké otázky:

  • Koľko eur mesačne investujete do propagácie na sociálnych sieťach?
  • Koľkočlenný tím spravuje sociálne siete? 
  • Zamestnávate zvlášť fotografa zodpovedajúceho za obsah na sociálnych sieťach?

Päťsto eur na špeciálnu kampaň

Podľa informácií, ktoré nám zaslalo ministerstvo vnútra, momentálne (začiatok februára 2022) nemá spustené reklamy na Facebooku ani na Instagrame. V minulosti reklamu využilo na osvetu a prevenciu. "V roku 2021 sme na propagáciu na sociálnej sieti FB MV SR vynaložili spolu 960 eur. Išlo napríklad o problematiku boja proti obchodovaniu s ľuďmi, prevenciu pred požiarmi a dopravnými nehodami, prevenciu zameranú na bezpečnosť detí prostredníctvom rodičov," napísalo ministerstvo. Okrem toho na sociálnych sieťach propagovalo aj tému vydávania občianskych preukazov bez podoby tváre pre deti a seniorov. Propagovalo aj charitatívny kalendár na rok 2022, podcasty Zvnútra o vnútre a zahraničnú pomoc Hasičského a záchranného zboru.

"Okrem toho MV SR vynaložilo minulý rok sumu 500 eur na špeciálnu kampaň na zvýšenie povedomia o problematike obchodovania s ľuďmi a možnostiach pomoci pre obete. Kampaň však nešla cez profil MV SR, ale cez FB profil Informačného centra na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Kampaň sme zamerali na skupiny ľudí (z hľadiska veku, vzdelania či regiónu), ktoré sú najviac ohrozené touto trestnou činnosťou," odpovedalo MV SR, ktoré má profil aj na sociálnej sieti LinkedIn, kde však doteraz nemalo spustené reklamy. 

Sociálnym sieťam ministerstva sa venuje tlačový odbor kancelárie ministra. "Na napĺňaní obsahu sa podieľajú viacerí zamestnanci tlačového odboru, naplno jeden zamestnanec a ďalší čiastočne. Z preventívno-bezpečnostných dôvodov a z dôvodu zabezpečenia fungovania profilu aj v prípade dovoleniek alebo PN má administrátorský alebo redaktorský prístup na FB MV SR šesť zamestnancov," vysvetlilo. "Na tlačovom odbore kancelárie ministra vnútra je zamestnaný fotograf, ktorý fotí pre potreby sociálnych sietí, sprievodnej fotodokumentácie k tlačovým správam aj internetovej stránky ministerstva vnútra."

Príspevky sponzoruje minister

Sociálne siete ministerstva dopravy, ktoré vedie Andrej Doležal, spravujú viacerí zamestnanci odboru komunikácie popri iných úlohách. Ako uviedla Miriama Švikruhová z komunikačného odboru ministerstva, špeciálny tím, ktorý by bol vyčlenený len na sociálne siete, rezort nemá. "Príspevky na sociálnych sieťach Youtube a Facebook sponzorujeme zo súkromných prostriedkov ministra v sume do 100 eur mesačne," uviedla na otázku TA3. "Na odbore komunikácie máme kolegu, ktorý má okrem svojej agendy v náplni práce aj foto a video. Nie je zamestnaný ako fotograf," dodadlo ministerstvo dopravy.

Ministerstvo hospodárstva uviedlo, že komunikáciu na sociálnych sieťach a tvorbu obsahu, vrátane fotografií, zabezpečuje tlačový odbor vlastnými kapacitami. "Príspevky propagujeme minimálne, rádovo vo výške desiatok eur," informovalo.

Sociálne siete ministerstva financií pod vedením Igora Matoviča spravujú interní zamestnanci Oddelenia komunikácie a marketingu. "Ministerstvo financií nemá zamestnancov, ktorí by sa venovali výlučne správe sociálnych sietí a na túto činnosť nemá ani špeciálne vyčlenené finančné zdroje. Ministerstvo financií nemá fotografa, ktorý by zodpovedal za obsah na sociálnych sieťach," odpovedal Tlačový odbor.

Ministerstvo životného prostredia na čele s ministrom Jánom Budajom "nepropaguje na svojich oficiálnych sociálnych sieťach publikovaný obsah platenými kampaňami". O obsah sa starajú traja zamestnanci ministerstva popri inej agende. Fotografa zodpovedajúce za obsah na sociálnych sieťach ministerstvo nezamestnáva, uviedlo v odpovedi tlačové oddelenie.

Kredity na podporu očkovania

Ako ozrejmila pre TA3 hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, rezort v uplynulom roku využíval na základe spolupráce so spoločnosťami, ktoré prevádzkujú sociálne siete kredity na "sponzoring" príspevkov na podporu očkovania. 

"Ministerstvo tak nemusí míňať vlastné prostriedky na reklamu na sociálnych sieťach alebo vo vyhľadávači. Aj týmto spôsobom chceme oceniť túto spoluprácu, vďaka ktorej sa informácie o očkovaní, hoaxoch o pandémii a ochorení Covid-19 dostali k stovkám tisíc ľudí na Slovensku," uviedla Eliášová. Profily ministerstva zdravotníctva spravujú dvaja zamestnanci komunikačného odboru, u ktorých ide len o doplnkovú pracovnú náplň, a traja zamestnanci, ktorí majú s ministerstvom uzatvorenú dohodu o pracovnej činnosti. Fotografa ministerstvo nezamestnáva.

Ministerstvo spravodlivosti Márie Kolíkovej uviedlo, že nevyužíva platené promo-príspevky na sociálnych sieťach, a teda mesačne investuje do propagácie nula eur. Osobitne nemá vyčlenený ani tím na správu sociálnych sietí. "Je to kolektívna práca Tlačového oddelenia, ktoré má štyroch zamestnancov a ktorí riešia aj inú agendu," odpísalo na otázku. Rovnako nezamestnáva ani fotografa, ktorý by pripravoval materiál len na propagáciu na sociálnych sieťach.

Gröhlingov rezort takisto do reklamy na sociálnych sieťach neinvestuje. "Sociálne siete na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR spravuje jeden zamestnanec, a to nad rámec jeho pracovnej náplne," uviedol odbor komunikácie a marketingu s tým, že ministerstvo nezamestnáva ani fotografa. Stručná bola aj odpoveď ministerstva kultúry. Mesačne investuje do propagácie na jednotlivých sociálnych sieťach nula eur, nezamestnáva ani fotografa. Sociálne siete spravuje jeden zamestnanec referátu komunikácie.

Článok aktualizuje o informácie z ostatných ministerstiev po tom, ako zašlú svoje vyjadrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok