V omikrone sa šance pre seniorov menia. Nepanikárte z vysokých počtov mladých nakazených, radia analytici

TA3
4.2.2022 14:44

Z pozitívnych seniorov nad 60 rokov ide každý piaty do nemocnice a z hospitalizovaných pacientov v tejto kategórii zomiera každý piaty, uvádzajú analytici z projektu Dáta bez pátosu. Zdôrazňujú, že "v omikrone sa štatistika pre seniorov nad 60 rokov zmení k lepšiemu".

Regionálni hygienici stíhajú reagovať na vývoj epidemiologickej situácie
TASR/Roman Hanc

Mladí nemocnice nezaplnia

Analytici ľudí vyzývajú, aby nepanikárili z počtu zistených pozitívnych mladých ľudí. Testovať by sa podľa nich mali najmä seniori, kým u mladých by sme sa mali sústrediť na izoláciu symptomatických pacientov. Zároveň by sme mali seniorov v tomto období chrániť pred stykom a stretnutiami s okrem tých nutných.

"Sledovať by sme mali počty pozitívnych seniorov. Ich krivka rastie pomalšie a hlavne o 2 týždne neskôr ako to, čo počúvate denne. V tomto prípade sú zajtrajšie počty desaťtisícov pozitívnych mladých ľudí irelevantné, nemocnice nezaplnia," uvádzajú Dáta bez pátosu.

Omikron v regiónoch

Podľa analytikov na Orave môžeme pozorovať, že počty omikron pozitívnych už oscilujú. "Za 2 týždne má pozitívny PCR test 7 % ľudí, spolu s AG testami takmer 10 %. Počty pozitívnych starkých sa ťahajú na pandemické rekordy, ale nemocnice plné nie sú," vysvetľujú s tým, že viac budeme vedieť o dva týždne, ale delta premorenie spolu so zaočkovaním urobili "kus dobrej roboty"

"Na juhu Slovenska v Bratislave, v Dunajskej Strede, v Senci a v Pezinku sú čísla tiež vysoké (asi polovičné ako na Orave), ale nemocnice sú na tom ešte lepšie. To bude rovnako výsledkom "dobrej roboty" pri očkovaní a pri premorení v delte," píšu analytici. Dáta bez pátosu píšu, že "sme asi na dobrej ceste". "Nedajte sa vystrašiť vysokými počtami pozitívnych, dôležité sú počty seniorov z týchto čísiel," upozorňujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok