Národná rada bude vyberať nového ombudsmana. Patakyová sa nebude opätovne uchádzať o post

TA3 TASR
4.2.2022 13:42

Súčasná verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa nebude opätovne uchádzať o tento post. Uviedla to Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv. Nezávislosť tohto postu podľa Patakyovej spočíva len v jednom funkčnom období. To jej končí 29. marca. Národná rada SR preto bude vyberať nového ombudsmana.

Mária Patakyová 1140 px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

"Jej rozhodnutie sa zakladá na takom vnímaní princípu nezávislosti ombudsmanskej inštitúcie, ktoré je podmienené výkonom funkcie len v jednom funkčnom období," priblížila Pavelková dôvody Patakyovej neuchádzať sa opätovne o funkciu.

Poslanci majú verejného ochrancu práv voliť na schôdzi, ktorá sa začína 15. marca. Návrhy na kandidátov treba podať do 25. februára. Verejného ochrancu práv volí parlament na päť rokov z kandidátov, ktorých navrhne najmenej 15 poslancov.

Hnutie OĽANO tvrdí, že zatiaľ vyhodnocuje jednotlivé nominácie. "Akonáhle sa stotožníme s nejakým kandidátom, predstavíme ho verejnosti," povedal pre TASR Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia. SaS sa bude o nomináciách rozprávať na poslaneckom klube.

Verejný ochranca práv je nezávislý orgán SR. Poslaním tejto inštitúcie je chrániť základné práva a slobody občanov pred orgánmi verejnej správy, teda napríklad úradmi, zdravotnou či Sociálnou poisťovňou. Úlohou ombudsmana je upozorňovať na porušovanie práv a žiadať o nápravu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok