Moč je tekuté zlato, tvrdia vedci. Našli spôsob, ako ho efektívne využiť, plánujú ho recyklovať

TA3 ČTK hm
6.2.2022 09:00

Nový projekt austrálskych vedcov skúma, či by mohol ľudský moč slúžiť ako lacný a udržateľný zdroj hnojiva pre kvety a trávniky v mestských parkoch.

Tekuté zlato. Vedci našli využitie pre ľudský moč
TASR/AP (ilu)

Píše o tom britský denník The Guardian, podľa ktorého môže štúdia ukončiť splachovanie hodnotných výlučkov do kanála. "Je to dokonalé tekuté zlato," uviedla o ľudskom moči profesorka Cara Bealová z Griffithovej univerzity, ktorá stojí na čele výskumnej iniciatívy. "Predstavuje koncentrovaný prísun dusíka, fosforu a draslíka potrebného pre rast rastlín a je prekvapivo čistý v porovnaní s iným odpadom," vysvetľuje.

Bealová na projekte spolupracuje s inžinierom z Univerzity v Melbourne Stefanom Freguiom, ktorý navrhol systém pre extrakciu cenných zložiek z moču. Cieľom štvorročnej štúdie je okrem iného preskúmať rôzne verzie záchodov s touto technológiou. Prototypy "záchodov s odklonom moču" sa už teraz testujú v Sydney a Brisbane, píše The Guardian.

"Technológiu máme. Ide o to pozrieť sa na regulatívne povolenia a primäť zdravotnícke a plánovacie úrady, aby vec pochopili," myslí si Bealová. Odklon od syntetických hnojív považuje zároveň za predpoklad pre dosiahnutie nulových uhlíkových emisií. Profesor Stuart Khan z Univerzity z Nového Južného Walesu v Sydney podotýka, že fosfor nie je obnoviteľný a že v súčasnosti ho po použití v poľnohospodárstve "splachujeme do kanálu" bez možnosti ho znovu získať.

Súčasťou austrálskeho projektu bude podľa The Guardian i snaha potlačiť u verejnosti inštiktívny odpor k recyklácii moču. "Myslím si, že akonáhle ľudia pochopia význam udržateľného používania obmedzených zdrojov, preváži to akýkoveľvek faktor nechutnosti," uviedol profesor Khan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok