Slabú úrodu zachránia domáce hnojivá. Vyrobíte ich z vajíčok, banánov či kávy

TA3/zm
12.8.2021 16:00

Niektoré zvyšky z potravín sa neoplatí vyhadzovať, dokážete ich výborne spotrebovať v záhrade, ale pokojne i pri izbových kvetoch. Domáce hnojivá sú navyše bez chémie, čo ocenia vaše rastliny.

Slabú úrodu zachránia domáce hnojivá. Vyrobíte ich z vajíčok, banánov či kávy
Pexels/ Karolina Grabowska

Máme pre vás tip na tri skvelé hnojivá, ktoré vyrobíte z potravinových zvyškov. Budete mať menej odpadu z domácnosti, vyhnete sa chémii a odmenou vám bude skvelá úroda. Ako a z čoho si ich pripraviť?   

Vajíčkové hnojivo

Vajíčka môžete v záhrade použiť hneď niekoľkými spôsobmi. Najjednoduchší je nevylievať vodu, v ktorej ste ich varili a po vychladnutí ju použiť na zálievku. Rastlinám tak dodáte vápnik a udržíte optimálne pH pôdy.

Druhý spôsob je odložiť si škrupinky z vajíčok a podrvené ich nasypať okolo vonkajších rastlín či zeleniny.

A do tretice vajíčka, ako kombinácia prvých dvoch receptov. Škrupinky nechajte niekoľko dní vo vode vo väčšej nádobe alebo krhle. Z vajíčok sa do vody uvoľnia všetky živiny a môžete zalievať. Nech vás ale neprekvapí špecifická vôňa.

Hnojivo z banánov

Aj z banánových šupiek dokážete vyrobiť po domácky skvelé hnojivá. V šupe sa nachádza veľa draslíka i fosforu, ktoré podporuj tvorbu kvetov i plodov. Vybrať si môžete medzi tekutou a tuhou verziou.

Jednou z možnosti je dve banánové šupky namočiť do litra vody a po dvoch dňoch používať na zálievku.

Tuhé hnojivo si zas vyrobíte tak, že šupy dáte sušiť do rúry alebo do sušičky ovocia, aby sa úplne dehydratovali. Následne ich používate ako granule, ktoré zalievate.  

Pohnojte kávou  

Veľmi jednoduchý návod a pomerne známy je používať k rastlinám usadeninu z kávy, ktorá rastlinám dodáva dusík, a ten dlhodobo vyživuje pôdu. Zároveň je vôňa kávy magnetom pre dážďovky, ktoré pôdu prevzdušnia. Naopak, kávová aróma odpudzuje škodcov ako sú slimáky či mravce.

Hnojivo zo žihľavy

Žihľava je univerzálna rastlina, ktorá je skvelá ako čaj alebo napríklad na vlasy Vedeli ste však, že z nej môžete mať výborné hnojivo? Nazbierajte čerstvú, nasekajte ju a zalejte vodou, ideálne dažďovou. Nechajte niekoľko dní až týždeň stáť na slnečnom mieste a môžete používať. Rastlinám tak dodáte dusík a odplašíte škodcov zo zeleniny i okrasných rastlín.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok