Toaleta nie je odpadkový kôš. Čo by ste rozhodne nemali v záchode splachovať?

TA3/zm
8.2.2022 16:00

Robili to naše mamy i babky, skrátka splachovali do toalety niektoré zvyšky jedál, aby to nesmrdelo v odpadkovom koši. Nielen potraviny, ale množstvo iných vecí máme zaužívaných hádzať do záchoda, pritom tam vôbec nepatria.

Toaleta nie je odpadkový kôš. Čo by ste rozhodne nemali v záchode splachovať?
Pexels/Karolina Grabowska

Nerobte si z toaletnej misy odpadkový kôš. Určitý odpad tam vôbec nepatrí, a ak nechcete o krátku dobu volať inštalatéra, mali by ste sa naučiť správne separovať domáci odpad. A nielen preto. Téma triedenia je momentálne bez ohľadu na splachovanie spoločensky aktuálnou.  

Zvyšky jedál

Je to vec pomerne známa tým, ktorí už zažili upchatú toaletu, alebo sa zaujímajú o separovanie. Stále je však veľká skupina domácností, ktoré nevedia správne zlikvidovať kuchynský odpad. Urobme si v tom raz a navždy jasno.  

Použité rastlinné či živočíšne tuky a oleje, ktoré bežne používame na prípravu jedál, majú veľkú stopku pred vylievaním do WC alebo umývadla. Tuk postupne zlievajte do nádoby, ktorú následne odnesiete na zberné miesto. Dnes už koše na tento druh odpadu nájdete aj v nákupných centrách a nemusíte za nimi jazdiť desiatky kilometrov.

Rovnako treba postupovať pri zvyškoch jedál. Rozhodne ich nesplachujte a ak sa jedná o surovú stravu rastlinného pôvodu, patrí do kompostéra alebo bio odpadu. Ostatky uvarenej stravy by ste do bio nádob nemali dávať, ale ani do záchodovej misy, takže ak by mali smrdieť v klasickom odpadkovom koši, zabaľte ich alebo len častejšie nádobu vynášajte.

Nie je papier ako papier

Ak hodíte papierovú vreckovku do toalety s tým, že je to predsa rovnaký papier ako toaletný, tak vedzte, že to nie je celkom pravda. „Toaleťák“ je vyrobený z rozložiteľného materiálu, narozdiel od jednorazovej vreckovky. To isté platí pre kozmetické tampóny. Odličovacie potreby by mali končiť v klasickej smetnej nádobe.

Mimochodom, aj tie už majú svoju ekologickú verziu v podobe bavlnených tampónov, ktoré jednoducho operiete a môžete ich používať roky bez toho, aby ste vytvárali zbytočný odpad.

Vlhčené utierky

Samostatná kategória sú vlhčené obrúsky, ktorými si pomáhajú nie len mamičky, ale aj množstvo dospelákov. Áno, myslíme tým na toalete, alebo skôr po nej, čo vás automaticky zvádza hodiť utierku do misy. Lenže tieto materiály nie sú nerozložiteľné, a rozhodne nie vo vode a v kanalizácii. Akurát ju upchávajú.

Preto si nerobme si toalety smetný kôš. Aj ostatné veci, ako náplasti, vlasy alebo dámske hygienické potreby hádžme radšej do koša. Inak si koledujeme o upchatý odtok.


Témy: Záchod Odpad
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok