Zero waste v kuchyni: Odpad znížite rozumným nákupom potravín aj zmenou skladovania

TA3/zm
19.6.2021 10:00

Filozofia zero waste fungovania a zníženia produkcie odpadu zažíva svoj obrovský boom. Ak ste sa aj vy dali na záchranu planéty, s týmito jednoduchými trikmi sa vám podarí fungovať ekologickejšie v kuchyni.

Zero waste v kuchyni: Odpad znížite rozumným nákupom potravín aj zmenou skladovania
Pixabay/Filmbetrachter

Zakomponovať eco – friendly životný štýl do každodenného fungovania v kuchyni sa môže javiť na prvý pohľad ako náročná misia, no opak je pravdou. Dnes už je všetko oveľa jednoduchšie. Prechod z bežného nakupovania, stravovania či čistenia kuchyne do ekologickejšej verzie zvládnete s týmito radami hravo.  

Nákup potravín

Pripravte sa, začíname. Skôr ako sa vydáte do obchodu na bežný nákup potravín, pripravte si látkové tašky a vrecká, do ktorých si zabalíte zeleninu či pečivo namiesto igelitového vrecúška. Výhovorky, že neustále na to zabúdate a nemáte nič podobné po ruke, keď sa zastavíte na rýchly nákup po práci, neplatia. Urobte si dve - tri série látkovej tašky s vreckami, hoďte si ich do auta, a aj keby ste jednu várku nechali po vyložení nákupu doma, stále budete mať po ruke ďalšie.

Následne sa v obchode pozerajte po potravinách bez obalu. Pečivo vždy zoženiete aj bez zbytočného igelitu. Podobne je to so zeleninou, napríklad zemiaky môžete zobrať do svojho vrecúška voľne predávané, nie ponúkané v balíkoch.

Ideálny stav je, samozrejme, začať nakupovať v bezobalových obchodoch, kde dostanete všetko od cereálií, cez sušené strukoviny až po ryžu či múku bez akéhokoľvek obalu, dokonca i bez papierového.

Zero waste v kuchyni Pixabay/RikaC

Skladovanie a odpad

Samostatnou kapitolou, ako zminimalizovať odpad v kuchyni, je skladovanie potravín. Zoberte si, koľko spotrebujete ročne potravinovej fólie, alobalu či papiera na pečenie. A na všetko existujú náhrady, napríklad látky potiahnuté včelím voskom či silikónové kuchynské pomôcky. Dajú sa využiť opakovane a nie jednorazovo.

Filozofia zero waste síce hovorí o tom, že by sme mali vytvárať čo najmenej odpadu, no ak už vám nejaké potraviny zostanú v chladničke pridlho, dbajte na to, ako ich vyhodíte. Komunál možno znesie všetko, ale kompost alebo bioodpad budú určite alternatívou, ktorú planéta ocení viac.  Prípravky

Okrem varenia je pre kuchyňu dôležité i upratovanie. Denne používame hubky alebo rôzne handričky na umývanie, ktoré už poznajú svoje prírodnejšie náhrady. Namiesto špongie môžete napríklad využiť lufu, rastlinu, ktorej dužina má podobnú štruktúru. Aj handričky už existujú z kompostovateľných materiálov a ani nespoznáte rozdiel. Samozrejmosťou sú rôzne kefy, ktoré vydržia neporovnateľne dlhšie ako napríklad drôtenka.

Šetrné prípravky

Čo sa týka upratovacích prípravkov, opäť je najlepšou alternatívou navštíviť obchody s čapovanou drogériou. Nevznikne tým zbytočný odpad na obale prípravku, pretože si odnášate saponát, prášok alebo roztok vo svojej nádobe.

Ak ostávate verní nákupu kuchynskej drogérie v bežnom obchode, nájdite si aspoň čas a pozrite si zloženie prípravku alebo hľadajte alternatívu, pri ktorej bolo použitých čo najmenej materiálov na obal.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok