Parlament odmietol zníženie DPH a príspevok seniorom, ktoré navrhovala strana Hlas

TA3 TASR
3.2.2022 17:34

Sadzba dane z pridanej hodnoty na služby spojené s podávaním jedál a nápojov sa nezníži, nezavedie sa ani jednorazový príspevok 200 eur pre dôchodcov. Plénum Národnej rady SR vo štvrtok odmietlo dva návrhy zákonov z dielne nezaradených poslancov pôsobiacich v mimoparlamentnej strane Hlas-SD.

Sadzba DPH na služby spojené s podávaním jedál a nápojov sa podľa ich návrhu zákona o DPH mala dočasne znížiť na 5 % a následne od 1. januára 2023 ponechať trvalo na úrovni 10 % na tieto služby. 

Zníženie sadzby DPH podľa nich predstavuje efektívny a adresný krok na pomoc ťažko skúšaným podnikateľom. "Slovensko je jednou z mála krajín Európskej únie, ktoré stále uplatňujú základnú sadzbu DPH na stravovacie služby. So sadzbou 20 % má Slovensko štvrtú najvyššiu DPH na gastroslužby v EÚ," podotkli predkladatelia.

Plénum neschválilo ani novelu zákona o sociálnom poistení. Tá obsahovala jednorazové zvýšenie dôchodkových dávok vo výške 200 eur jednotne pre všetkých poberateľov dávok. 

Predkladatelia tak reagovali na rast cien energií a zvýšené náklady poberateľov dôchodkov na opatrenia na zvýšenie osobnej bezpečnosti v súvislosti s novou vlnou ochorenia Covid-19 v podobe koronavírusového variantu omikron.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok