Ukrajina si chce zabezpečiť dodávky plynu v čase, keď čelí hrozbe z ruskej strany. Pomôže jej Slovensko

TA3 ČTK
3.2.2022 17:16

Ukrajina podpísala dohodu o zvýšení dovozu plynu zo Slovenska až o zhruba 55 percent. Informoval o tom dnes prevádzkovateľ ukrajinského systému na prepravu plynu GTSOU. Ukrajina si tak chce zabezpečiť dodávky energie v čase, keď čelí hrozbe invázie zo susedného Ruska, ktoré kedysi bolo jej hlavným dodávateľom plynu, napísala agentúra Reuters.

Jamal pokračuje v reverznom móde, objem prepravovaného plynu prudko vzrástol
TASR/AP (ilu)

Dohoda so slovenským prepravcom plynu Eustream podľa GTSOU zvyšuje zaručenú kapacitu pre dovoz plynu zo Slovenska na 42 miliónov kubických metrov denne z doterajších 27 miliónov. Platiť bude počas terajšej vykurovacej sezóny do konca marca. "Výrazne to posilní našu energetickú bezpečnosť v tomto období," uviedol GTSOU.

Ukrajina pokrýva dovozom viac ako 30 percent svojej spotreby plynu a Slovensko je pre dodávky zo zahraničia hlavnou cestou. V januári predstavovala spotreba plynu na Ukrajine v priemere 127 miliónov metrov kubických denne.

GTSOU už tento týždeň uviedol, že začal dostávať zásielky plynu zo západnej Európy cez Maďarsko. Ukrajina zastavila dodávky z Ruska, keď sa vzťahy medzi týmito krajinami zhoršili v dôsledku ruskej anexie Krymu a povstania proruských separatistov na východe Ukrajiny. Kyjev teraz obviňuje Moskvu, že využíva dodávky energie ako zbraň proti Európe. Moskva to však popiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok