Do pár sekúnd zaspíte ako bábätko: Naučte sa techniku, ktorú používajú experti

TA3/zm
4.2.2022 16:00

Niekto so spánkom nemá najmenší problém a hneď, ako si ľahne, je v ríši snov. Preplnená hlava udalosťami dňa alebo zoznam povinností, ktoré na nás čakajú, však občas zaspávanie dokážu sťažiť. V takom prípade je tu trik, ktorý používajú napríklad profesionálni piloti.

Do pár sekúnd zaspíte ako bábätko: Naučte sa techniku, ktorú používajú experti
Pexels/Ron Lach

Technika, vďaka ktorej sa naučíte veľmi rýchlo zaspať, a to každý večer, bez ohľadu na to, čo práve prežívate, vám zaberie len dve minúty. Spočiatku sa možno budete učiť naladiť svoj mozog, ale keď ho vytrénujete, spánok je za 120 sekúnd zaručený.

Ako na to?

Nápad, ako uvoľniť svoje telo i myseľ, vraj vznikol pre profesionálnych pilotov, ktorí medzi jednotlivými letmi a zmenami časových pásiem, potrebujú nabrať dostatok síl. To dosiahnu jedine kvalitným a hlbokým spánkom, lenže nie každému letcovi sa darilo zaspať na povel. A tak vznikla táto technika.

Uložte sa do postele, zatvorte oči a prechádzajte si v mysli celé svoje fyzické telo a predstavujte si, ako sa jednotlivé svaly zbavujú napätia. Začnite od hlavy a uvoľnite si čelo, líca i sánku. Pokračujte ochabnutím krku a ramien. Pri trupe sa sústreďte aj na dýchanie a preciťujte každý nádych do bránice. Uvoľňovanie prechádza na spodnú časť tela až po končeky prstov na nohách. Cítite, alebo si aspoň predstavujete, ako vám telom okrem pokojného dychu prúdi teplo v podobe svetla.

To však, samozrejme, nie je všetko. Je to len úvod do techniky a vďaka nemu by sa vám malo podariť nemyslieť na nič iné. Faktom ale ostáva, že sa to väčšine ľudí nedarí, preto prichádzajú na pomoc dva scenáre, ktorými zamestnáte myseľ a pripravíte ju na spánok.

Dva scenáre

Celý proces prechádzania tela a jeho uvoľňovania majte v mysli predstavu, že sa nachádzate na jednom z týchto pokojných miest. Prvou možnosťou je, že ležíte v člne na pokojnej vode, ktorá vás jemne hojdá a prináša vám tak pokoj.

Iným zástancom tejto techniky funguje zas imaginárne ležať v tme v hojdacej sieti alebo kresle. Princíp je však rovnaký, máte byť mentálne na mieste, ktoré sa slabučko kolíše a okolité prostredie pre vás nie je rušivé. Práve tak sa vám podarí v tichu a v pokoji prechádzať jednotlivými časťami na tele a uvoľňovať ich.

Podľa expertov síce môže trvať niekoľko týždňov, noc čo noc, kým si túto techniku natrénujete, ale keď jej prídete na chuť, zaspávanie sa dostaví každý večer za dve minúty. Približne toľko opísaný rituál od hlavy po päty totiž trvá.

Témy: technika
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok