Aké benefity majú očné látkové masky na spanie? Hlbší spánok aj menej vrások

TA3/zm
17.1.2022 08:00

Dať si na oči masku pred spaním je pre väčšinu žien skôr filmové scéna, ale ak sú látkové škrabošky také dobré pre hrdinky filmového plátna, prečo by nemali byť aj pre nás? Spoznajte ich výhody.

Aké benefity majú očné látkové masky na spanie? Hlbší spánok aj menej vrások
Pexels/SHVETS production

Mnoho ľudí dokáže dobre zaspať len pri úplnej tme, a tú vám masky na oči rozhodne zabezpečia. Pre aké iní dôvody sa ešte oplatí tento vynález začať používať?

Kvalita spánku

Začnime tým, že za absolútnej tmy si oveľa lepšie oddýchnete. Môžete mať zatiahnuté závesy či žalúzie, ale ak žijete v meste, svetlá z ulice môžu prenikať do vašej spálne tak či tak. S maskou na očiach ich neuvidíte. Podobne je to v prípade elektroniky. V spálňach svietia rôzne diódy, ktoré podvedome narúšajú nás relax.

Úplná tma, ktorú vám látková maska zabezpečí, však dokáže naštartovať tvorbu melatonínu, ktorý regeneruje celý organizmus a pomáha tvorbe nových buniek, na tvári nevynímajúc.

Navyše, ak pracujete na zmeny, a niekedy si potrebujete pospať aj cez deň, takto svojmu telu navodíte pocit noci a absolútneho oddychu.

Menej vrások

Ak si na spánok s látkovou maskou zvyknete, môžete tak predísť aj tvorbe vrások. Najmä očné okolie ocení, ak večer látku nahrejete, čím podporíte cirkuláciu krvi v očnom okolí. Pocit bude pre vás podobný, ako by ste boli vo wellnesse. Pridajte prípadne pár kvapiek voňavého esenciálneho oleja, ale nie na stranu, ktorú prikladáte k očiam, ale na tú opačnú. Aj vône totiž dokážu pocit relaxácie a hlbší spánok navodiť.

Keby ste s maskou nevydržali celú noc, urobte si z nej rituál dvadsať minút pred spaním. Už tento krátky čas dokáže podporiť obnovu buniek očného okolia.

A možno vám zafunguje opak, a to chladivá očná maska. Áno, môžete si ju vytvoriť z tej obyčajnej látkovej a používať ju i inokedy ako len cez noc. Pridajte napríklad plátky uhorky na každé oko a zafixujte maskou.

Materiál masky

Keď ste sa rozhodli skúsiť očné masky používať, ostáva už len výber materiálu. Froté a iné látky sa vám môžu zdať vhodné z hľadiska vstrebávania a prania, ale oči najviac ocenia hladké materiály ako je hodváb alebo satén. Gumička by vás nemala ťahať a otláčať sa na strany tváre. Ale aj celková veľkosť by vám mala dobre sedieť a oči dostatočne prekryť.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok