Zaradenie plynu a jadra medzi udržateľné investície je kompromisom, uviedol Kvasňovský

TA3 TASR
3.2.2022 12:22

Návrh Európskej komisie zaradiť jadro a zemný plyn do taxonómie udržateľných investícii, je kompromisom, ku ktorému má každý svoje výhrady. V reakcii na stredajšie dlhoočakávané rozhodnutie EK to uviedol výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský.

ek_jadro_plyn_1.jpg
TA3

Aktuálny návrh je podľa neho miernym vylepšením prvej alternatívy predloženej na prelome rokov. Taxonómiu ešte musí schváliť Európsky parlament.

"Čo je podstatné a čo vítame, je že zemný plyn dostal štatút prechodného paliva na cestu k emisne čistejším alternatívam," uviedol Kvasňovský. Z aktuálneho znenia návrhu sa stratila podmienka nahradiť do roku 2025 časť zemného plynu obnoviteľnými plynmi. "Vzhľadom na to, že trh s vodíkom sa len rozvíja a na Slovensku len začíname s produkciou biometánu, ide o rozumné riešenie, pretože daný termín by bolo ekonomicky i technicky takmer nemožné splniť," dodal Kvasňovský.

Veľkou výzvou však bude podľa plynárov od roku 2035 nahradiť v nových zdrojoch zemný plyn na 100 % biometánom, bioplynom, syntetickým metánom či vodíkom. Bude preto treba v najbližšom desaťročí mobilizovať zdroje na výskum a vývoj vodíkových technológií i podporiť v maximálne možnej miere produkciu biometánu na Slovensku.

SPNZ upozorňuje, že treba v plnej miere využiť existujúci potenciál zemného plynu v energetike, pri vykurovaní a v doprave, kde môže napomôcť zlepšiť kvalitu ovzdušia v SR znižovaním množstva tuhých znečisťujúcich látok, pre ktoré nás žaluje Európska komisia. Pri vykurovaní prispieť k náhrade starých a emisne nevhodných kotlov na tuhé palivo.

"Nepôjde v žiadnom prípade o uviaznuté investície, pretože kondenzačné kotly, paroplynové cykly či automobily s alternatívnym pohonom na CNG a LNG môžu v budúcnosti využívať obnoviteľné plyny, ako vodík a biometán, a prispieť tak k znižovaniu emisií a splneniu cieľa dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050," upozornil Kvasňovský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok