Nemecko zvažuje terminál na skvapalnený zemný plyn, aby znížilo svoju závislosť od Ruska

TA3 TASR
2.2.2022 21:20

Nemecko chce podporiť výstavbu terminálov na dovoz skvapalneného zemného plynu, aby znížilo svoju závislosť od plynu z Ruska, keďže napätie medzi Moskvou a Západom stúpa. Informovala o tom v stredu vláda v Berlíne.

skvapalnený zemný plyn LNG (SITA/AP)
SITA/AP

„Plánom vlády je vybudovať LNG terminály v Nemecku,“ povedal hovorca vlády Steffen Hebestreit na pravidelnej tlačovej konferencii. "Skvapalnený zemný plyn je jednou z alternatívnych dodávok energie k plynu dovážanému z Ruska," uviedol s tým, že už prebieha "niekoľko" projektov vrátane projektov v mestách Brunsbüttel a Stade na severe krajiny, ktoré však stále zápasia s administratívnymi a finančnými problémami.

Projekty v oblasti zemného plynu boli totiž z veľkej časti súkromnými investíciami, ktoré "by sa mali urýchliť, potenciálne aj vďaka verejnej podpore", poznamenal Hebestreit. LNG terminály umožňujú dovoz plynu po mori. Nemecko v súčasnosti nemá žiadne takéto terminály, pričom všetok plyn dováža cez potrubie, z veľkej časti z Ruska.  

LNG terminály by tak umožnili najväčšej európskej ekonomike diverzifikovať svojich dodávateľov plynu a získať komoditu zo Spojených štátov, Kataru alebo Kanady. Tento krok prichádza v čase, keď narastá napätie medzi Moskvou a Západom v súvislosti s presunmi ruských vojsk na hranice s Ukrajinou.

Vláda v Berlíne "uviazla" medzi svojimi ekonomickými väzbami na Rusko a spojencami na Západe a Ukrajine a čelí obvineniam, že nezaujala dostatočne pevný postoj k Moskve. V súčasnosti Nemecko dováža 55 % plynu z Ruska. A závislosť krajiny od plynu sa v rámci energetickej transformácie zvýši, keďže plánuje odstaviť svoje uhoľné a jadrové elektrárne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok