V rámci cvičenia prejde cez Česko doteraz najväčší americký konvoj s 1800 vojakmi a 700 vozidlami

TA3 ČTK
2.2.2022 15:39

Cez Česko sa bude tento rok vo februári a marci presúvať jeden z najväčších vojenských konvojov za posledných niekoľko rokov. V rámci sérii cvičení Saber Strike 2022 prejde Českou republikou z Nemecka na Slovensko v druhej polovici februára zhruba 1800 vojakov a 700 kusov techniky armády USA a v druhej polovici marca znova pri spiatočnej ceste.

Vojak USA Sýria 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

V tlačovej správe to dnes oznámila hovorkyňa generálneho štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková. Českí vojaci sa cvičenia Saber Strike, ktoré je súčasťou medzinárodného cvičenia Defender Europe 2022, zúčastnia pri podpore konvoja. Dvořáková upozornila, že rozsah cvičenia aj jeho termíny môže zmeniť koronavírusová epidémia.

"Presuny všetkých prúdov konvoja sú plánované vo večerných až skorých ranných hodinách tak, aby sa minimalizoval vplyv na civilnú cestnú premávku," povedala hovorkyňa českej armády. "Všetky presuny budú sprevádzané a zabezpečené príslušníkmi Vojenskej polície ČR v spolupráci s Políciou Českej republiky a sú koordinované s dotknutými ministerstvami a samosprávami," doplnila.

Vzhľadom na pandémiu ochorenia Covid-19 budú podľa nej pri presune dodržiavané aj všetky platné hygienické opatrenia. Presuny amerických vojakov cez Česko podľa armády schválili hygienici.

Konvoj bude Českom prechádzať v rámci veľkého cvičenia Defender Europe 2022. Ide o jedno z najväčších cvičení, ktoré sa v Európe konajú. Podrobnosti o tohtoročnej podobe zatiaľ NATO nezverejnilo. Vlani sa ho zúčastnilo niekoľko tisíc vojakov z takmer troch desiatok krajín a trvalo niekoľko týždňov. 

Zadaním bolo cvičiť nasadenie amerických síl o sile jednej divízie z USA do Európy a ich presun do východných členských krajín. Súčasťou bol aj zoskok niekoľko tisíc výsadkárov v Pobaltí, Bulharsku a Rumunsku. Česká republika sa Defender Europe 2022 zúčastňuje práve svojím podielom na presune amerických síl cez české územie.

Presuny sa v minulosti realizovali už niekoľkokrát

Vojaci a technika armády USA sa cez Česko presúvali v minulosti už niekoľkokrát. Veľkú pozornosť vyvolal napríklad konvoj asi 500 Američanov s viac ako stovkou vozidiel, ktorý prechádzal Českom na jar v roku 2015 cestou z cvičenia v Pobaltí na domovskú základňu v Nemecku. Najprv sa ozývali skôr kritické hlasy ľudí z okruhu spolkov kritizujúcich Severoatlantickú alianciu (NATO) a sympatizujúcich s Ruskom. Pri prejazde nakoniec amerických vojakov vítali tisíce priaznivcov.

V ďalších rokoch potom nasledovali aj početnejšie konvoje. Napríklad v roku 2018 prešlo Českou republikou dokopy asi 400 vozidiel a 1000 vojakov americkej armády. Naposledy prechádzalo v máji a júni Českom zhruba 700 vojakov a 150 kusov techniky armády USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok