Nemocniciam majú v čase omikronu pomôcť aj triážne stany, zaplatí ich štát

TA3 TASR
2.2.2022 14:35

Výdavky na výstavbu a prevádzku triážnych stanov pri nemocniciach zaplatí štát. Ministerstvo zdravotníctva predpokladá, že budú fungovať pri 20 nemocniciach. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda. Opatrenie kabinet prijíma v súvislosti s výskytom variantu omikron.

Nové čísla
TASR/Michal Svítok

"Postavením a následnou prevádzkou týchto stanov bude možné ochrániť urgentné príjmy, efektívnejšie triediť pacientov najmä formou antigénového testovania, zisťovaním osobnej a cestovateľskej anamnézy v jednom kroku, fyzikálne vyšetrenie lekárom a rýchlejšie poskytnúť zdravotnú starostlivosť a zároveň určiť vhodnú cestu pacienta, ktorý následne vyžaduje hospitalizáciu," argumentoval rezort zdravotníctva.

Minister vnútra má priebežne zabezpečovať výstavbu a prevádzku stanov na základe požiadaviek rezortu zdravotníctva. Náklady má vyčísliť do konca marca, minister financií ich má rezortu vnútra uhradiť do konca mája. Fungovanie triážnych stanov má byť prevažne zabezpečené študentmi medicíny a ošetrovateľstva, ktorí budú pracovať pod dohľadom lekára alebo sestry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok