Nemocnice sú podľa Lengvarského na omikron pripravené, veľký nápor však neočakáva

TA3 TASR
2.2.2022 13:39

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na tlačovej konferencii reagoval na rekordný nárast prípadov nakazených. Podľa neho sú nemocnice pripravené, neočakáva však veľký nápor, keďže priebeh omikronu je miernejší.

Lengvarský zároveň predpokladá, že pacienti budú v nemocnici kratší čas a vážnych stavov bude menej. Nemocnice podľa neho zatiaľ nehlásia žiadne problémy, sú prípravené aj na nárast pacientov. Obáva sa však toho, že pre nákazu vypadne zdravotnícky personál.

Vyjadril sa aj k aktuálnym opatreniam, ktoré sa zatiaľ podľa neho meniť nebudú. "Pokiaľ bude situácia takáto, neplánujeme meniť opatrenia, ale bude to predmetom rokovania konzília odborníkov," spresnil minister.

Iná situácia je pri testovaní, kapacity sa podľa Lengvarského budú navyšovať. "Je pravda, že v blízkej dobe dosiahneme maximálne kapacity," uviedol s tým, že problém je najmä s kapacitami pri laboratórnom testovaní.

Richard Szabó z Inštitútu zdravotníckych analýz v súvislosti epidemiologickou situáciou poznamenal, že vidieť exponenciálny nárast v počte pozitívnych prípadov, pričom priemer je 16.788 prípadov. Na Slovensku je podľa neho priemerne hospitalizovaných takmer 1700 pacientov a na umelej pľúcnej ventilácii je priemerne 138 ľudí. Denné príjmy stúpli na 133. "Hospitalizovaní pacienti nám za posledné dva dni začínajú stúpať," uviedol. Zároveň dodal, že začínajú stúpať aj pacienti na umelej pľúcnej ventilácii, avšak situácia je stabilná.

V porovnaní s minulým týždňom bol zaznamenaný nárast výjazdov záchraniek ku Covid-19 pacientom. Nárast je viditeľný vo všetkých krajoch Slovenska, pričom najvýraznejší je v Prešovskom, Žilinskom a Bratislavskom kraji, kde počet výjazdov stúpol takmer na dvojnásobok.

V rámci pozitivity PCR testov vidieť jej nárast, pričom celoslovenský nárast je z 37 na 47 percent. Viac ako 30 okresov má priemer pozitivity PCR testov nad 50 percent. Reprodukčné číslo sa zvýšilo približne na 1,55 až 1,6. "To znamená, že desať infekčných ľudí nakazí ďalších 16 osôb," priblížil epidemiológ ministerstva zdravotníctva Martin Pavelka. Zdôraznil, že rast je veľmi rýchly.

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok