Lašák má dôvod na radosť. Jeho test na covid bol falošne pozitívny, odletieť do Pekingu môže aj Krištof

TA3 TASR
2.2.2022 11:27

Tréner brankárov slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Lašák môže v stredu odletieť s výpravou hokejistov do dejiska ZOH 2022. Ukázalo sa, že Lašákov test na prítomnosť koronavírusu bol falošne pozitívny a nemusí tak zostať v karanténe. Negatívny výsledok sa najnovšie ukázal v prípade útočníka Michala Krištofa. Do Pekingu malo v stredu popoludní odletieť 18 hráčov a 11 členov realizačného tímu.

"Ukázalo sa, že Lašákov test bol falošne pozitívny. Následný test tej istej vzorky, ako aj jeho testy v ďalších dňoch priniesli negatívne výsledky. To znamená, že nemusí byť v karanténe a v stredu odletí s hlavnou skupinou hokejovej časti výpravy do dejiska ZOH. Až v ďalších dňoch odletia do Pekingu tí členovia hokejovej časti výpravy, ktorí mali nedávno pozitívne testy. Odletieť budú môcť až po absolvovaní predpísaného počtu testov s negatívnym výsledkom a potvrdení z čínskej ambasády v Bratislave, že môžu navštíviť Čínu," informoval v stredu predpoludním hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy na ZOH v Pekingu Ľubomír Souček.

Lašákovo testovanie vykonala spoločnosť AGEL SSC, a.s. Jej manažérka komunikácie a PR Ivana Popluhárová vydala k celej veci nasledovné stanovisko: "Laboratóriá čelia veľkému náporu testovaných vzoriek, denne ide až o tisíce vyšetrení. Pozitívne výsledky sú napriek tomu dvojstupňovo verifikované a opakovaný test vďaka tejto kontrole včas odhalil falošnú pozitivitu, s čím bol okamžite oboznámený aj Slovenský olympijský a športový výbor. Môžeme potvrdiť, že výsledok testu PCR je u dotyčného člena hokejovej časti výpravy jednoznačne negatívny."

Po Petrovi Cehlárikovi mal začiatkom týždňa pozitívny test aj ďalší útočník Michal Krištof, ale v utorok mu už vyšiel negatívne. "Jeho stav budeme ďalej sledovať, ale je to na dobrej ceste. U Petra Cehlárika a Mária Grmana máme stále rovnaké výsledky. Zatiaľ teda nepocestujú, ale sme trpezliví, budeme to ešte vyhodnocovať a koncom týždňa sa rozhodneme," objasnil situáciu v tíme asistent generálneho manažéra Oto Haščák pre web hockeyslovakia.sk.

Večerný tréning v utorok absolvovalo 15 hokejistov, v stredu ráno mohla karanténu opustiť už aj trojica reprezentantov z českého klubu HC Oceláři Třinec Marko Daňo, Miloš Roman a Martin Marinčin. Do Pekingu malo teda v stredu popoludní odletieť 18 hráčov a 11 členov realizačného tímu. V prípadne negatívnych výsledkov priletia ďalší hráči aj členovia RT v piatok. 

"Ide o päť hráčov z českej extraligy, ktorí sa k nám pripojili včera, respektíve dnes. Peter Čerešňák, Marek Ďaloga, Miloš Kelemen a Branislav Konrád. K ním sa ešte pridá Mislav Rosandič, ktorý pocestuje ako člen taxi tímu. Nevieme totiž, ako dopadne situácia ohľadne Mária Grmana. Uvidíme, samozrejme, ako dopadnú testy na covid,“ doplnil Oto Haščák.

Slovenský tím popoludní cestoval autobusom na viedenského letisko Schwechat, z ktorého mal o 19.40 h nabrať smer Peking s prestupom v Istanbule. V čínskej metropole absolvuje národný tím jeden prípravný zápas, 7. februára od 12.30 SEČ nastúpi proti Nemecku. Od štvrtka 10. februára ho následne čakajú zápasy v rámci základnej C-skupiny postupne proti Fínsku, Švédsku a Lotyšsku.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok