Medzi hokejistami pribudol deň pred odletom do Pekingu ďalší pozitívny prípad

TA3 TASR
1.2.2022 14:25

V kádri slovenskej hokejovej reprezentácie pribudol deň pred stredajším odletom na ZOH do Pekingu ďalší koronavírusový prípad. Pozitívny test mal aj útočník Michal Krištof. Pozitívny výsledok naďalej vykazuje Peter Cehlárik, o ktorého infekcii informovalo vedenie tímu už v pondelok. Z realizačného tímu pozitívne testovali v bratislavskej "bubline" trénera brankárov Jána Lašáka.

Vedenie tímu nepanikári

"Po pretestovaní nám pribudli dva prípady. Pozitívny bol Mišo Krištof, ale jeho nálož infekčnosti je celkom uspokojivá. Budeme ho sledovať ďalej, uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. Pozitívny výsledok má stále aj Peter Cehlárik. Rovnako pozitívny test mal aj náš kolega z realizačného tímu Ján Lašák, takisto má však celkom nízku nálož. Hovoril som s ním, nejaví prakticky žiadne príznaky, cíti sa na 99 percent zdravý, má len mikroúnavu," uviedol počas online tlačovej konferencie asistent generálneho manažéra Oto Haščák.

Podľa neho vedenie tímu ani v tejto situácii nepanikári: "Situáciu posudzujeme z hodiny na hodinu, sme trpezliví v tom, ako budeme postupovať. Aj dnes sme posunuli tréning, aby sme vedeli ešte pred ním výsledky ranných testov. Trénovať pôjdu iba hráči, ktorí budú negatívni a budú mať nálož, ktorá zodpovedá požiadavkám MOV."

Podľa Haščáka mal pri testoch vyššie hodnoty aj obranca Mário Grman: "Momentálne sa skúma, či je Covid u neho v končiacej, alebo začínajúcej fáze. Je v pozícii, že nebude môcť dnes trénovať, resp. čakáme na výsledok ďalšieho testu."

TASR pripomína, že pred odletom sú potrebné u hráčov päťdňová karanténa a štyri negatívne testy na koronavírus. Bez Cehlárika a Krištofa by malo v stredu odletieť 19 hráčov. Vedenie reprezentácie sa pripravuje na všetky možnosti, aj na scenár, že Cehlárik s Krištofom nebudú môcť hrať na ZOH. "Sú to dvaja hráči zo základnej zostavy, ktorí sú pre nás prioritní. Budeme trpezlivo čakať, ako sa u nich situácia vyvinie. Pripravujeme sa aj na scenár, že by s nami neodcestovali, respektíve že by neskôr sami odleteli na olympijské hry. Podľa vývoja situácie budeme riešiť prípadných náhradníkov. Zatiaľ by som ich mená nechcel prezradiť. Sme stále trpezliví," zdôraznil Haščák a dodal, že dôležité budú výsledky utorkových testov.

Celý káder sa zíde až v Číne

Tréner Craig Ramsay zatiaľ nemá k dispozícii štyroch hráčov z českej extraligy, tí priletia priamo do Pekingu 4. februára. "Kluby nám ich nechceli uvoľniť skôr. Ako dôvody uviedli nabitý program. Sú to naši najlepší hráči, na nich je celé mužstvo postavené, bez nich si to nevieme predstaviť. Museli sme iba akceptovať to, čo nám kluby oznámili," povedal Haščák. Celý káder sa zíde pokope až v Číne.

Realizačný tím bude dúfať, že v dejisku ZOH nepribudnú ďalšie koronavírusové prípady: "Dnes sa pri omikrone nedá nič predvídať. Je to strašne frustrujúce. Samozrejme, že nás to straší, klamal by som, ak by som povedal, že nie. Do Pekingu idú naši najlepší hráči, z českej extraligy veľmi dôležití obrancovia ako Peter Čerešňák či Marek Ďaloga, okrem toho brankár Branislav Konrád a útočník Miloš Kelemen. Samozrejme, bojíme sa, ale na druhej strane veríme, že to všetko dobre dopadne."

Situácia neteší ani Ramsayho

Reprezentačného kouča Ramsayho koronavírusová situácia v mužstve rozhodne neteší: "Je ťažké nahradiť hráča, ako je Peter Cehlárik. Hral výborne na vlaňajších majstrovstvách sveta i v olympijskej kvalifikácii. Navyše je skvelý hráč aj do šatne. Ak s ním nebudeme môcť počítať, dostanú šanci iní hokejisti. Uvažujeme o možných náhradníkoch, bavíme sa o Róbertovi Lantošim či Adamovi Liškovi, ktorí by sa mohli pripojiť k tímu. Som si istý, že nájdeme niekoho, kto by vedel hrať v útoku s Marekom Hrivíkom."

Napriek správam o pozitívnych výsledkoch je situácia v tíme pokojná, tvrdí Ramsay: "Samozrejme, my tréneri sme boli blízko Jánovi Lašákovi, ale cítime sa zdravotne v poriadku. Musíme počkať na výsledky ďalších testov."

Útočník HKM Zvolen Peter Zuzin mal pozitívny test ešte pred vstupom do reprezentačného kempu. Koronavírusom si už prešiel, čo teraz považuje za výhodu. "Priebeh som mal ľahký, iba mierne zvýšenú teplotu - okolo 37 stupňov, k tomu trochu sople, hrdlo, pol dňa bolesť kĺbov a to bolo všetko. V piatok mi už bolo lepšie a v sobotu a nedeľu som sa už cítil vyliečený. V danom momente som bol nervózny, potom som si uvedomil, že to tak asi malo byť. V dnešnej dobe je to normálna vec, že niekto ochorie, respektíve je pozitívny. Po 6-7 dňoch sa mi podarilo mať negatívny test. Teraz to beriem ako výhodu, že som si tým prešiel pred 11-12 dňami a že ma to neprekvapilo tu v kempe," prezradil Zuzin.

Po dlhšej pauze bez zápasov a tréningov nebolo pre neho ľahké postaviť sa na ľad: "Trénovali sme iba 13-14 hráči, takže tréning bol tomu prispôsobený. Telo bolo unavené, čo je normálne aj po ľahkej chorobe. Bude dôležité sa do toho čo najrýchlejšie dostať."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok