Ryby majú na mále. Hrozí, že niektoré druhy pre chemikálie v moriach úplne zmiznú

TA3 ČTK hm
6.2.2022 07:00

Vedci z univerzity v Sydney zistili, že ryby vystavené vysokým teplotám a druhom chemikálií, ktoré obsahujú plasty, rastú pomalšie. Z ich novej štúdie vyplýva, že kombinácia globálneho otepľovania a znečistenia plastami môže mať zničujúce dopady na úbytok morských živočíchov.

Ryby
TASR/AP

Píše o tom denník The Guardian. Autori štúdie tvrdia, že ryby vystavené chemikáliám bisfenol A potrebujú k rastu vo vodách s vysokou teplotou a podľa odborníkov narúša u živočíchov komunikáciu medzi bunkami, čo má vplyv na ich metabolizmus a rast. U ľudí je látka spájaná s nepriaznivými následkami pre vývoj či imunitný systém. Ročne sa po celom svete vyrobí miliarda ton tejto zlúčeniny.

Môže to viesť k ich zániku

Vedci vystavili ryby druhu danio pruhované takému množstvu bisfenolu A, ktoré sa bežne vyskytuje vo vodných tokoch. Zistili, že chemická látka znižuje pri teplote 24 stupňov Celzia množstvo energie, ktoré ryby potrebujú na rast. Zlúčenina naopak brzdí rast rýb pri 30 stupňoch Celzia a viac, čo je teplota, v ktorej v dôsledku globálneho otepľovania žije mnoho morských živočíchov.

Biológ Frank Seebacher, ktorý výskum viedol, tvrdí, že je preto naliehavo potrebné zmierniť klimatickú zmenu a obmedziť množstvo plastového odpadu. Inak podľa neho hrozí, že sa zníži populácia určitých druhov, čo v kombinácii s rybolovom môže viesť k ich úplneho zániku. 

Do mora sa dostáva z odpadových vôd

Autori štúdie, ktorú publikoval odborný časopis Proceedings of the Royal Society B, uvádza, že otepľovaním, znečistením a rybolovom je najviac ohrozená juhovýchodná Ázia, južná časť Severnej Ameriky a severná časť Južnej Ameriky. Bisfenol A sa do mora dostáva z odpadových vôd a tiež z rozkladajúcich sa plastov. Veľké množstvo chemikálií je podľa vedcov v blízkosti výrobných závodov. Bisfenol A sa do mora dostáva z odpadových vôd a tiež z rozkladajúcich sa plastov. Veľké množstvo chemikálií je podľa vedcov vo výrobných závodoch.

Obmedzením výskumu je skutočnosť, že vedci štúdiu realizovali na malých sladkovodných rybkách. Očakávajú viac-menej podobné výsledky aj pri ďalších druhoch. "Pri stavovcoch sú veľmi zachované všetky endokrinné systémy, takže je nepravdepodobné, že by medzi nimi existovali obrovské rozdiely v tom, ako reagujú na bisfenol A. Táto možnosť existuje a musíme ju overiť," uviedol Seebacher.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok