Hrčka v hrdle, chrapľavý hlas. Spoznajte ďalšie symptómy tichého refluxu

TA3/bd
7.9.2021 09:30

Väčšina z nás pociťuje príležitostne účinky reflexu (pálenie záhy), obzvlášť po výdatnom jedle. Niekedy sú príznaky záludnejšie, než len klasický nepríjemný pocit pálenia v hrudníku.

Hrčka v hrdle, chrapľavý hlas. Spoznajte ďalšie symptómy tichého refluxu
FreePik

Rovnako ako gastroezofágová refluxová choroba  (GER) aj laryngofaryngeálny reflux (LPR) nastáva, keď žalúdočná kyselina cestuje hore pažerákom do hrdla. Rozdiel je v symptómoch. Ľudia s LPR zvyčajne nepociťujú zjavné príznaky ako je pálenie záhy. Preto sa tento stav nazýva aj tichý reflux a spôsobuje ďalšie problémy.

Príznaky tichého refluxu

Mnoho znakov tichého refluxu možno pripísať iným zdravotným problémom, aj preto môže byť diagnostika tohto stavu niekedy náročná. Ak máte niekoľko z nasledujúcich príznakov, pravdepodobne máte dočinenia s LPR.

spanok travenie FreePik

Zlý spánok

Kým spíte, žalúdočná kyselina môže cestovať späť do pažeráka a stimulovať senzory vo výstelke hrdla. Keď sa to stane, kyselina vám podráždi hrdlo a spôsobí problémy s dýchaním a kŕče v krku. Nie je to príjemný spôsob prebúdzania sa.

Reflux je v skutočnosti obzvlášť problematický, keď ležíte. Žalúdok a hrdlo sú v tejto polohe na rovnakej úrovni, kyselina môže ľahko prúdiť z jedného do druhého. Stáva sa to vtedy, keď je váš sval pažerákového zvierača slabý alebo sa nezavrie úplne, čo môže viesť k hiátovej hernii (keď sa horná časť žalúdka vydúva otvorom v bránici do hrudnej dutiny). 

INFO: Nočný reflux môže byť tiež dôsledkom konzumácie veľkej večere alebo pitia alkoholu.

kasel reflux FreePik

Boľavé hrdlo a zachrípnutie

Keď vám žalúdočná kyselina spáli jemnú sliznicu hrdla, nie je divu, že vás hltan bude bolieť. Okrem bolesti môže dôjsť k chrapľavosti aj vtedy, ak máte LPR. Opuchnú vám hlasivky v dôsledku pôsobenia kyseliny, čo spôsobí ten chrapľavý hlas. 

Kašeľ a sipot

Keď kyselina interaguje priamo s hrdlom, môžu sa objaviť respiračné príznaky, ako je kašeľ alebo sipot. Niektoré výskumy ukazujú, že kyselina v dolnej časti pažeráka môže spôsobiť zúženie dýchacej trubice a výsledok je pocit, ako by ste mali astmatický záchvat.

hrdlo reflux FreePik

Obtiažne prehĺtanie

Boj s prehĺtaním je ďalším bežným príznakom tichého refluxu. Keď sa obsah žalúdočnej kyseliny stretne s hrdlom a pažerákom, dôjde k zápalu a podráždeniu vo výstelke trubice.

Hrčka v krku

Zápal môže viesť k pocitu „hrudky v krku“ alebo k pocitu cudzieho telesa.

nocne jedenie FreePik

Našťastie je LPR vo väčšine prípadov veľmi dobre zvládnuteľný:

1. Obmedzte neskoré nočné jedenie: V ideálnom prípade by ste mali počkať najmenej dve až tri hodiny po poslednom jedle, kým pôjdete spať. 

2. Dostaňte sa na zdravú váhu: Nadmerná hmotnosť môže na žalúdok vyvíjať veľký tlak a núti ho posúvať jeho kyslý obsah do pažeráka (najmä v noci). Strata už 5 kíl môže výrazne pomôcť liečiť reflux.

3. Obmedzte potraviny, ktoré spúšťajú reflux: Vyhýbajte sa kyslým a korenistým jedlám. Tiež obmedzte príjem kávy, čokolády a alkoholu, ktoré môžu uvoľniť dolný pažerákový zvierač a uľahčiť tok kyseliny zo žalúdka do hrdla.

5. Vezmite si lieky: Úprava stravy a denných návykov je vždy prvým a často jediným potrebným krokom k liečbe LPR. Rovnako pomáhajú lieky na neutralizovanie kyseliny v žalúdku. 


Témy: kyselina Reflux
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok