Medici a študenti ošetrovateľstva začnú vypomáhať v nemocniciach

TA3 TASR
1.2.2022 18:04

V nemocniciach začnú vypomáhať študenti všeobecného lekárstva a ošetrovateľstva. Za prácu budú finančne ohodnotení a rátať sa im tiež bude ako súčasť praktického vyučovania v rámci štúdia. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

zdravotníctvo nemocnica
TASR/Michal Svitok

"Rezort zdravotníctva sa dôsledne pripravoval na vlnu koronavírusového variantu omikron a v spolupráci so vzdelávacími inštitúciami v SR zabezpečil lekárom a sestrám v nemocniciach výpomoc – výsledkom je nasadenie 361 študentov,“ uviedla hovorkyňa. Spresnila, že pôjde o študentov štvrtého a piateho ročníka študijného odboru všeobecné lekárstvo a študentov druhého a tretieho ročníka odboru ošetrovateľstvo.

Študenti, ktorí sú kompletne zaočkovaní tromi dávkami vakcíny proti ochoreniu Covid-19, alebo tí, ktorí sú zaočkovaní druhou dávkou a ochorenie prekonali pred menej ako 90 dňami, môžu podľa rezortu poskytovať zdravotnú, respektíve ošetrovateľskú starostlivosť. "V rozsahu, ktorý zodpovedá ich získaným teoretickým vedomostiam a praktickým zručnostiam nadobudnutým teoretickou a praktickou výučbou, pod odborným dohľadom zdravotníckeho pracovníka (lekára, sestry) určeného poskytovateľom zdravotnej starostlivosti," spresnila Eliášová.

Ministerstvo dodalo, že finančné ohodnotenie študentov bude vo výške desať eur za hodinu. "Táto odmena bude zaradená do výdavkov spojených s vykonávaním opatrení hospodárskej mobilizácie, pričom preplácané bude aj prípadné ubytovanie študentov," vysvetlila hovorkyňa.

V prípade, ak by sa rozhodli pre pomoc nemocniciam ďalší študenti, môžu tak urobiť vyplnením formulára na webe covidvnemocniciach.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok