Sú vzdelanejšie, robia to isté a doplácajú na ženské euro. Ktoré firmy platia ženám rovnako?

TA3
2.2.2022 06:00

Rešpekt a rovnaké zaobchádzanie by malo byť pevnou súčasťou života vo firmách a v spoločnosti 21. storočia. Žiaľ, na Slovensku to tak stále nie je. Aktuálne je zárobok žien o približne 20 percent nižší než zárobok ich mužských kolegov.

Sú vzdelanejšie, robia to isté a doplácajú na ženské euro. Ktoré firmy platia ženám rovnako?
Profimedia

Z eura majú ženy 81,6 centa

Podľa Štatistického úradu SR bol v roku 2020 rozdiel v priemerných nominálnych mesačných zárobkoch 17,8 percenta, pričom muži v priemere zarábali 1446 eur a ženy 1191 eur. Z jedného eura, ktoré zarobia muži, tak ženy dostanú 81,6 centa. V súvislosti s platovou nerovnosťou teda hovoríme aj o "ženskom eure".

Rozdiel medzi platmi mužov a žien je na Slovensku šiesty najväčší spomedzi krajín Európskej únie a "v čase sa nezmenšuje", ako povedal Daniel Dujava, analytik Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR v TA3. "Rozdiel nie je možné vysvetliť tým, že by ženy boli inak vzdelané, v skutočnosti je priemerná úroveň vzdelania žien vyššia než úroveň mužov a medzi ženami je viac absolventiek vysokoškolského vzdelania než medzi mužmi," spresnil Dujava. Zdôraznil, že platové rozdiely nie je možné vysvetliť ani tým, že by ženy obsadzovali pozície, ktoré sú v priemere menej platené. 

Matky sú na tom ešte horšie

Na príjmoch žien sa navyše odzrkadľuje rozhodnutie mať deti, upozorňuje Lenka Buchláková, ekonomická moderátorka TA3 a finančná analytička. Aj šesť rokov po pôrode odpracujú matky ročne v priemere o 2,5 mesiaca menej a ich mzdy sú o 33 percent nižšie. 

Rozdiely sú však veľké aj v prípade, že žena dieťa vôbec nemá. "Na Slovensku máme problém s tým, že rozdiel medzi mužmi a ženami v platoch je zhruba na úrovni 19,5 percenta, aj keď sú na rovnakých pracovných pozíciách," povedala Buchláková. Ženy trpia nerovnosťou v odmeňovaní bez ohľadu na to, či majú jedno dieťa, viac detí či žiadne.

Nožnice medzi mužmi a ženami sú na Slovensku za posledných desať rokov otvorené približne rovnako, kým v iných krajinách sa postupne uzatvárajú. "Slovensko sa vyznačuje tým, že k zatvoreniu nedochádza a sme jednou z krajín, kde nožnice boli otvorené najviac aj pred desiatimi rokmi a stále sú," zhrnul Dujava.

Venezuela inflácia peniaze 1140 px (SITA/AP) SITA/AP

Hľadanie spravodlivosti

Spravodlivým odmeňovaním a platovým rozdielom medzi mužmi a ženami sa venuje švajčiarska nadácia EQUAL-SALARY Foundation. Nadácia vykonáva certifikácie, ktorých cieľom je overiť a deklarovať, že spoločnosť odmeňuje svojich zamestnancov a zamestnankyne spravodlivo a za rovnakú prácu dostávajú rovnakú mzdu. 

Nadácia udeľuje firmám, ktoré prešli hĺbkovým auditom spoločnosti PwC, prestížny certifikát. Jeho nositeľom sa najnovšie stala spoločnosť Lidl. Firma tak deklaruje, že si plní svoje záväzky v oblasti rovnosti odmeňovania. Pred Lidlom tento certifikát získala len spoločnosť Philip Morris Slovakia v roku 2018. Na Slovensku tak máme len dve firmy, ktoré môžu preukázať rovnaké platy pre ženy aj mužov.

Certifikácia prebiehala v dvoch fázach. Prvou bola štatistická analýza platov, po ktorej nasledoval interný audit. Ten sa zameriaval na overenie rovnakého mzdového ohodnotenia žien a mužov a rovnosť príležitostí. Súčasťou druhej fázy boli dotazníky a štruktúrované rozhovory so zamestnancami. 

“Aj keď legislatíva EÚ neumožňuje vytvárať rozdiely v platoch na rovnakých pozíciách, na Slovensku sú mzdy žien v priemere nižšie o 16,07% ako mzdy mužov. Spoločensky zodpovedné firmy si plnia svoje záväzky v oblasti odmeňovania a to aj verejne komunikujú. Je priam žiadúce, aby bolo takýchto firiem na Slovensku stále viac a aby sa o rovnosti platov nemuseli viesť diskusie. Aby boli rovnaké platy za prácu mužov a žien samozrejmosťou, a nie otázkou,” povedala Dagmar Haklová z PwC Slovensko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok