Švédska polícia zadržala muža. Podozrivý je z preletu dronu nad kráľovským palácom

TA3 TASR
31.1.2022 20:03

Švédska polícia v pondelok oznámila, že cez víkend zadržala muža podozrivého z preletu bezpilotného lietadla (dronu) nad rezidenciou švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva a jeho manželky kráľovnej Silvie.

Švédska polícia zadržala muža. Podozrivý je z preletu dronu nad kráľovským palácom
TASR/AP (ilu)

K incidentu došlo v čase, keď Švédsko hlásilo viaceré prelety dronov nad citlivými objektmi v krajine. Muža zadržali v nedeľu krátko po poludní neďaleko paláca Drottningholm. Podľa denníka Aftonbladet ide o 40-ročného Rusa. Polícia štátnu príslušnosť zadržanej osoby nepotvrdila. Palác Drottningholm, ktorý sa nachádza na predmestí švédskej metropoly Štokholm, je trvalým sídlom kráľa a kráľovnej.

Neznámy muž je podozrivý z porušenia zákona o chránených oblastiach. K jeho zadržaniu došlo dva týždne po niekoľkých preletoch dronov neznámeho pôvodu nad jadrovými elektrárňami v rôznych častiach Švédska. Vyšetrovanie týchto nepovolených preletov prevzala švédska bezpečnostná služba Säpo.

Okrem toho bol spozorovaný dron aj nad švédskym parlamentom a vládnymi budovami v Štokholme. Bezpilotné lietadlo preletelo tiež ponad kráľovský palác. Informovala agentúra AFP.

AFP pripomína, že k incidentom s dronmi došlo po tom, ako armáda začala hliadkovať na najväčšom švédskom ostrove Gotland ležiacom v Baltskom mori v reakcii na zvýšenú "ruskú aktivitu" v regióne.

Polícia však pre noviny Dagens Nyheter uviedla, že medzi približne 200 prípadmi týkajúcimi sa podozrivých preletov dronov neobjavila žiadne známky zahraničnej aktivity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok