Kolíková reaguje na Matoviča. Ohradila sa voči jeho útokom na mimovládne organizácie

TA3 TASR
31.1.2022 16:36

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa ohradzuje voči útokom na mimovládne organizácie. Uviedla to v reakcii na minulotýždňové slová ministra financií Igora Matoviča o zneužívaní prostriedkov určených na inklúziu rómskej komunity mimovládnymi organizáciami.

Ministerka Mária Kolíková predstavila veľkú novelu zákona
TA3 / David Duducz

"Počas prerokúvania návrhu o finančnej podpore misijnej pastoračnej práce v rómskych komunitách pre Konferenciu biskupov Slovenska (KBS) na rokovaní vlády som sa ohradila voči útokom na mimovládne organizácie. To bol napokon aj hlavný dôvod, pre ktorý som vyvolala hlasovanie o tomto bode, pri ktorom som sa zdržala," vyhlásila ministerka.

Mimovládne organizácie a ďalšie združenia si podľa jej slov zaslúžia poďakovanie za prácu, ktorú vykonávajú. "V mnohých oblastiach suplujú štát a často robia nezastupiteľnú činnosť. Každý, kto chce vedieť, z akých zdrojov sú financované, a ako tieto prostriedky používajú, si informácie nájde, lebo transparentnosť je v tomto pomerne vysoká," podotkla s tým, že aj takéto vyhlásenia sú vodou na mlyn kampani, ktorú voči mimovládnym organizáciám dlhodobo vedú extrémisti.

Matovič po minulotýždňovom rokovaní vlády pri prezentovaní schválenia príspevku 330-tisíc eur na projekt misijnej pastoračnej činnosti pre KBS uviedol, že práve pastoračné aktivity sa ukazujú ako najefektívnejší spôsob práce s rómskou komunitou v protiklade s prácou mimovládnych organizácii, ktoré podľa neho zneužili grantové prostriedky určené na inklúziu rómskej komunity. Žiadnu organizáciu však nekonkretizoval.

Mimovládne organizácie v otvorenom liste vyzvali Matoviča i ostatných členov vlády, aby svojimi vyjadreniami nedehonestovali prácu neziskového sektora a podporovali širokú participáciu občianskych iniciatív v hľadaní efektívnych a prospešných riešení začlenenia marginalizovaných rómskych komunít. Občianske združenia eduRoma, Divé maky a Romano Kher – Rómsky dom či Rómske advokačné a výskumné stredisko kritizujú, že Matovič obhajoval krok vlády na podporu KBS klamlivými a paušalizujúcimi útokmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok