Zdravotníci chcú byť na omikron pripravení. Až 20 nemocníc žiada o zriadenie triážnych stanov

TA3 TASR
31.1.2022 16:04

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR eviduje požiadavku od 20 nemocníc na prípravu zriadenia takzvaného triážneho stanu pred urgentným príjmom. Rezort je v kontakte so zástupcami Hasičského a záchranného zboru, ktorí deklarovali maximálnu kapacitu na zriadenie 24 triážnych stanov.

Zdravotníci chcú byť na omikron pripravení. Až 20 nemocníc žiada o zriadenie triážnych stanov
TASR / František Iván

Uviedla to hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová. Aktuálne sú dva stany už zriadené pred fakultnými nemocnicami v Nitre a v Banskej Bystrici. "Zdravotnícke zariadenia si tieto stany postavili vo vlastnej réžii. Spomínané dva stany aktuálne nie sú v prevádzke, avšak sú pripravené v prípade potreby plniť funkciu triážneho stanu," priblížila Eliášová.

Uistila, že odborníci na ministerstve zdravotníctva pozorne sledujú vývoj epidemickej situácie a v predstihu nastavujú kroky. "Možno zároveň skonštatovať, že na výzvu rezortu sa prihlásilo na pomoc zdravotníckym zariadeniam viac ako 300 študentov medicíny a ošetrovateľstva, ktorí budú v priebehu februára pomáhať v teréne," doplnila Eliášová.  

MZ zatiaľ nevydalo pokyn na vytvorenie triážnych stanov. Na účel triáže pacientov sa môžu okrem stanov vyčleniť aj budovy. V prvom kole by mali mať triáž pacientov najmä fakultné a univerzitné nemocnice a potom by malo byť vybratých 19 menších nemocníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok