Na podporu urgentných príjmov ministerstvo zdravotníctva nasadí aj medikov

TA3
20.1.2022 21:46

Od budúceho týždňa budú pred nemocnicami vytvárané triážne stany, aby sa odľahčili centrálne príjmy od covidových pacientov. Tí budú rozdeľovaní podľa toho, akú formu liečby potrebujú.

k_12.jpg
TA3

Podľa Aleny Koščálovej, primárky Kliniky infektológie a geografickej medicíny, kovidoví pacienti výrazne ovplyvnili chod nemocníc. „Lôžka na ktorých ležali kovidoví pacienti, neboli využívané na tie aktivity, na ktoré boli určené.“

Pavol Macho, generálny riaditeľ sekcie zdravia ministerstva zdravotníctva, tvrdí, že zastavená musela byť hlavne elektívna chirurgia. „Operácie, ktoré mohli byť posunuté, boli posúvané. Uprednostňovaní boli onkologickí pacienti.“ Dodáva, že lekári sa museli presúvať z operačných sál na iné oddelenia.

Proces triedenia pacientov

Triáž je proces triedenia pacientov. Týmto procesom, sa určuje priorita ošetrovania pacientov, na základe závažnosti ich zdravotného stavu. „Určitá forma triáže sa robila v každej vlne. Dnes naozaj prichádza situácia, kedy očakávame obrovský nápor, vo veľmi krátkom čase,“ uviedla Koščálová s tým, že bude chorých veľa ľudí, vrátane personálu. Očakáva, že najviac budú zasiahnuté centrálne príjmy.

Na podporu urgentných príjmov chce ministerstvo nasadiť od 1. februára aj medikov, pripomína Macho.

Liečba Covid-19

Na ambulantnú liečbu kovidu máme podľa primárky viacero možností. Jednou z nich je aj liečba antivirotikami. Dodáva, že sa uvažuje aj nad umiestnením antivirotík priamo do triážnych stanov. Chcú tak eliminovať pohyb nakazených, nepotrebujúcich hospitalizáciu.

Macho očakáva kvôli omikronu rýchlejšiu cirkuláciu pacientov. „Triedenie naozaj slúži na to, aby sme identifikovali tých, čo môžu ísť domov,“ dodala Koščálová.

                                               Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu: 

Témy: pacient
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok