Víchrica spôsobila na Slovensku rozsiahle výpadky, o elektrinu prišli tisícky domácností

TA3 TASR
31.1.2022 09:23

Stredoslovenská distribučná má po nedeľnej víchrici poruchy ešte na deviatich vedeniach vysokého napätia. Na úrovni nízkeho napätia budú v pondelok elektrikári riešiť viac ako sto problémov. Podľa hovorcu spoločnosti Miroslava Gejdoša čaká na strednom Slovensku na obnovenie dodávok elektriny približne 1000 domácností. Východoslovenská distribučná v nedeľu zaznamenala spolu 47 porúch, ktoré kumulatívne obmedzili distribúciu elektriny dokopy takmer 20-tisíc odberným miestam. Najzasiahnutejší bol Spiš, povedala Andrea Forbergerová.

Búrky spôsobili na Slovensku energetickú kalamitu, zasiahla desaťtisíce domácností
TASR/Milan Kapusta

Hovorca Stredoslovenskej distribučnej doplnil, že väčšina problémov bola v okrese Brezno, konkrétne v obciach Michalová a Pohronská Polhora. "Niekoľko desiatok odberných miest je bez prúdu ešte aj na Liptove a hornom Považí. Najviac škody narobili tradične popadané stromy a konáre. Počas dňa budú elektrikári zo SSD vymieňať poškodené stĺpy, konzoly, izolátory, spájať pretrhané vodiče a opravovať poškodené trafostanice. V niektorých lesných úsekoch ich čakajú aj pochôdzky v náročnom teréne a vyhľadávanie poruchových miest," povedal Gejdoš. 

Energetici predpokladajú, že vzhľadom na priaznivejšie počasie bude postupná obnova distribúcie elektriny plynulá a v najbližších hodinách odstránia väčšinu porúch. "Na niektorých miestach im to však môže trvať dlhšie. Najmä v neprístupnom teréne, kam sa pre sneh a blato nemôže dostať technika," uzavrel hovorca SSD.

Aj na východe ovpyvnilo distribúciu elektriny nepriaznivé počasie. „Aktuálne má vplyvom počasia prerušenú distribúciu elektriny len 44 odberných miest v obci Helcmanovce, kde prerušila distribúciu elektriny veterná smršť. Kolegovia z VSD tam asistovali aj hasičom a preventívne odpojili OM z bezpečnostných dôvodov od elektriny,“ vysvetlila Andrea Forbergerová.


Čo sa týka nedele, k najviac zasiahnutým miestam patrili Stará Lesná, Helcmanovce, Prakovce, Slovinky, Jablonov, Rakúsy, Košice – Kavečianska cesta, Stráne pod Tatrami, Mlynica, Mlynčeky, Spišská Belá, Rovné v okres Humenné a Rakúsy. „Najčastejšou príčinou bol veľmi silný vietor, pred ktorým napríklad v okrese Poprad vydali meteorológovia výstrahy tretieho stupňa. Situáciu komplikoval aj mokrý sneh,“ dodala Forbergerová s tým, že VSD sa podarilo postupne obnovovať distribúciu elektriny.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok