Silný vietor komplikoval situáciu aj pod Tatrami. Spôsobil dopravné nehody a strhával strechy

TA3 TASR
31.1.2022 07:38

Ťažkú nedeľu majú za sebou najmä obyvatelia regiónu pod Tatrami. Život im komplikoval mimoriadne silný vietor. Na cestách spôsoboval dopravné nehody a z viacerých budov strhával strechy.

Cesty boli takmer neprejazdné 

Hoci podvečer sa už zdalo, že sa situácia upokojuje, s príchodom neskorého večera bolo opäť všetko inak. Vietor zosilnel a niektoré cestné úseky sa stali neprejazdnými. Podľa starostu obce Krížová Ves vietor fúkal sneh z polí a na ceste vytváral snehové jazyky.

Cesty sa istý čas prakticky nedali sprejazdniť. Len čo mechanizmy sneh odhrnuli, vietor navial ďalší. “Policajti s nasadením všetkých síl a prostriedkov spolupracovali s hasičmi, aby danú situáciu zvládli. Boli viaceré obchádzkové trasy, avšak aj na týchto obchádzkových trasách cez Zamagurie vznikol problém,“ povedal riaditeľ okresného riaditeľstva Policajného zboru v Kežmarku Pavol Gáborčák.

Zlá situácia v Ždiari 

Mimoriadna situácia po silnej víchrici v obci Ždiar v okrese Poprad naďalej trvá, starosta Pavel Bekeš potvrdil, že v noci sa podarilo sprejazdniť všetky prístupné cesty, budú však pokračovať v dočisťovaní verejných plôch, chodníkov a rozširovaní ciest.

Mimoriadnu situáciu vyhlásili v Ždiari v nedeľu (30. januára) napoludnie, dôvodom bol veľmi silný vietor, sneženie a tiež viacero zapadnutých áut na ceste z Poľska. „Bola tu veľmi silná víchrica, trvalo to zhruba do polnoci, zafúkalo nám všetky hlavné cesty v obci aj prístupové komunikácie k rodinným domom. Do toho situáciu zhoršili nedisciplinovaní vodiči, ktorí šli z nákupov a z lyžovačky z Poľska a nerešpektovali vydané výstrahy. Tých bolo treba vyťahovať zo závejov a tak sa mechanizmy, ktoré odpratávali sneh, nestíhali presúvať, vozovku zafúkavalo, takže sme museli uzavrieť aj hlavnú cestu I/66,“ priblížil Bekeš.

Do rána sa podarilo sprejazdniť všetky komunikácie, takže obyvatelia sa mohli prepraviť do práce či do škôl. Teraz obecné mechanizmy pokračujú v čistení parkovísk i zastávok. "Máme zaviaty celý chodník popri ceste, ktorý musíme odpratať a rozšíriť hlavnú komunikáciu, tá sa zúžila pre množstvo odhrnutého snehu. Čistíme aj okolie zdravotného strediska, školy, škôlky a ďalšie verejné priestranstvá. Okrem toho pomáhame aj niektorým obyvateľom odpratať množstvo snehu,“ doplnil starosta, ktorý predpokladá, že mimoriadnu situáciu odvolajú až v utorok v priebehu dňa.

Tým, že vietor sneh sfúkaval, na niektorých miestach v Ždiari sú záveje aj do výšky viac ako dvoch metrov. „Zaujímavý jav je, že v Belianskych Tatrách nie je sneh skoro vôbec, ale v záveterných častiach je minimálne 60 centimetrov snehu v priemere,“ objasnil Bekeš.

V Prešovskom kraji zasahovali hasiči počas nedele na viacerých miestach najmä pre strhnuté strechy, v noci sa už situácia upokojila. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove potvrdil, že v noci už nemali žiadne výjazdy, ráno pomáhali odstraňovať škody po kalamite v Šuňave v okrese Poprad a v Lemešanoch v Prešovskom okrese.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok