Pre viaceré okresy platí výstraha pred vetrom. V Nitre je víchrica

TA3 TASR
30.1.2022 15:24

Najvyšší stupeň výstrahy pred silným vetrom už platí aj vo viacerých okresoch na západnom Slovensku. V Pezinku, Nitre, Hlohovci, Piešťanoch a Trnave môže vietor dosiahnuť nárazovo rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu. Výstraha tretieho stupňa platí predbežne do 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na webe.

vietor dážď 1140 (TASR)
TASR

Predpokladaná rýchlosť vetra je podľa meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "Pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká," upozorňuje SHMÚ. Pre silný vietor platia v nedeľu aj ďalšie výstrahy. Výstraha druhého stupňa je vydaná pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky a Prešovský kraj. V Košickom a Žilinskom kraji platí výstraha prvého stupňa.

Pretrvávajú aj výstrahy pred snežením

Meteorológovia zároveň naďalej upozorňujú na silný vietor na horách. V Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji platí výstraha tretieho stupňa. V danej oblasti môže vietor v polohách nad 1700 metrov nad morom dosiahnuť nárazovo rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu. 

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," varuje SHMÚ. Prvý stupeň výstrahy pred vetrom vo vyšších polohách platí v Bratislavskom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji.

Pretrvávajú aj výstrahy pred snežením v Žilinskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Košickom kraji, kde miestami môže napadnúť od 10 do 40 centimetrov snehu. Naďalej tiež platia výstrahy pred tvorbou snehových závejov a jazykov. SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa v Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd nadpriemernou tvorbou snehových závejov a jazykov je tu totiž vysoká. Prvý stupeň výstrah platí v Trenčianskom a Košickom kraji. 

Na východe je vietor slabší

Na západe a pod Tatrami je miestami búrlivý vietor, v Nitre víchrica a v horských oblastiach sneženie a záveje. Také je podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu aktuálne počasie na Slovensku, ktoré v nedeľu zasiahlo mimoriadne nepriaznivé počasie.

Na území Slovenska je už niekoľko hodín silno veterno, len na východe je podľa meteorológov miestami vietor slabší. "Na západnom Slovensku nárazy vetra miestami dosahujú 80 až 105 kilometrov za hodinu, na strednom Slovensku a na Spiši väčšinou 60až 80 kilometrov za hodinu," spresnil SHMÚ.

Na niekoľkých meteorologických staniciach zaznamenal aj búrlivý vietor, teda priemerná rýchlosť vetra dosiahla aspoň 62 kilometrov za hodinu. Ide o lokality Bratislava - letisko, Slovenský Grob, Trenčín, Jaslovské Bohunice, Poprad a Gánovce. "V Nitre sme zaznamenali až víchricu (priemerná rýchlosť 75 kilometrov za hodinu)," podotkli z ústavu. Vietor už lokálne spôsobil aj škody, najmä spadnuté stromy. Meteorológovia preto vyzývajú ľudí na opatrnosť. Odporúčajú im, aby zvážili nutnosť pobytu a pohybu vonku.

Silno veterno je podľa SHMÚ aj na horách, kde je víchrica, no napríklad na Chopku až mohutná víchrica s priemernou rýchlosťou vetra 115, nárazy do 160 kilometrov za hodinu.

Zároveň najmä na Orave, Liptove, Spiši a v okolí Nízkych Tatier stále sneží, čo pri silnom vetre vytvára záveje a výrazne tak komplikuje dopravu. "Situácia bude pretrvávať približne do večera, keď začne vietor postupne slabnúť a začnú ustávať aj zrážky," predpovedajú meteorológovia.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok