Cestári apelujú pre počasie na opatrnosť vodičov. Medzi Kútmi a Lanžhotom nepremávajú vlaky

TA3 TASR
30.1.2022 14:40

Mimoriadne silný vietor ovplyvňuje na Slovensku aj vlakovú dopravu. Železničná spoločnosť Slovensko momentálne hlási prerušenú vlakovú dopravu medzi Kútmi a českým Lanžhotom. Dôvodom je spadnutý strom na trati a porucha trolejového vedenia.

Minibar v kupé a zamknuté toalety. Vozíčkarka mala počas cesty vlakom opäť problémy
Profimedia

Pre túto udalosť bol osobný vlak 2478 na trase medzi Kútmi a Skalicou nahradený náhradnou autobusovou dopravou. Vlak EuroCity 130 na trase Budapešť – Terespol je odrieknutý v úseku Kúty – Břeclav. "Cestujúci smer Brno, Praha a ďalej môžu využiť REX vlaky na Viedeň. Z Viedne použiť diaľkové vlaky smer Břeclav cez Hohenau. Podobne to platí zo smeru Praha, Brno," informuje ZSSK.

Meteorológovia varujú v nedeľu pred mimoriadne silným vetrom na celom území Slovenska. Odporúčajú ľuďom, aby zvážili nutnosť pobytu a pohybu vonku. Na silný nárazový vietor na cestách upozornila aj Slovenská správa ciest. Polícia vodičov vyzýva, aby pre nepriaznivé počasie zvýšili svoju opatrnosť a pozornosť.  

Nepriaznivé počasie v Prešovskom kraji

Prvý situačný stupeň v súvislosti s nepriaznivým počasím vyhlásila Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja, oblasť Poprad. Pre TASR to povedal jej riaditeľ Marcel Polomský. Podľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove je najhoršia situácia v okresoch Poprad a Kežmarok, pričom dočasne uzavreli aj cestu I/66 – Ždiar v smere na Strednicu. Vodičov vyzývajú, aby cestovanie odložili na inokedy. 

Ako pre TASR povedala hovorkyňa KR PZ v Prešove Jana Ligdayová, v súvislosti so zhoršenou poveternostnou situáciou evidujú zvýšený počet udalostí v cestnej premávke. Polícia apeluje na vodičov, aby zvýšili ostražitosť, dávali pozor a boli ohľaduplní aj k ostatným účastníkom cestnej premávky.

K výzve sa pripájajú aj cestári. Vodičov žiadajú, aby v maximálnej miere obmedzili výjazdy na cesty a výlety odložili, kým bude priaznivejšie počasie. „Vietor stúpa a sneží takmer dva dni, aj keď nie stále, ale stačí to na to, aby ho sfúkavalo a zasypávalo cesty. Vytvárajú sa snehové jazyky a s postupným úbytkom denného svetla sa bude viditeľnosť ešte zhoršovať “ vysvetlil Polomský s tým, že cestári sú neustále v teréne. Zdôraznil, že v takomto počasí je to obzvlášť náročné.

„Snažíme sa zabezpečiť, aby boli všetky ceste prejazdné,“ povedal Polomský. Pripomenul tiež, že z dôvodu snehových závejov je uzavretá cesta III/3061 medzi Štrbou a Šuňavou. „Je to veľmi exponovaný úsek, pričom z jednej strany je veľké pole a cesta v záreze, na ktorú neustále fúka sneh, a to až do výšky dvoch metrov.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok