Ropná škvrna zasiahla známu tropickú pláž, čistenie bude trvať viac ako mesiac

TA3 TASR
29.1.2022 16:09

Ropná škvrna zasiahla pobrežie turistami vyhľadávanej thajskej provincie Rajong a znečistila tamojšiu známu tropickú pieskovú pláž, uviedli v sobotu thajské médiá. Informovala o tom agentúra DPA.

Ropná škvrna zasiahla známu tropickú pláž, čistenie bude trvať viac ako mesiac
TASR/AP

Slávna pláž Mae Ram Phung zhruba 200 kilometrov juhovýchodnej od thajskej metropoly Bangkok zostala v dôsledku incidentu v sobotu pre návštevníkov zatvorená. Vyčistiť zasiahnutú časť pobrežia bude trvať viac než jeden mesiac, uviedlo thajské námorníctvo. V Thajskom zálive uniklo do mora v utorok podľa oficiálnych odhadov približne 50.000 litrov surovej ropy z podmorského potrubia spoločnosti Star Petroleum Refining Company. Odtok ropy zastavili o deň neskôr, píše DPA.

Ropná škvrna sa predtým, než dosiahla pobrežie provincie Rajong, rozšírila na plochu 47 kilometrov štvorcových, spresnili thajské médiá. Námorníctvo sa za pomoci ďalších následne horúčkovito snažilo obmedziť rozsah škôd a vyčistiť pláže, citovali noviny Bangkok Post zdroje z oddelenia kontroly znečistenia životného prostredia.

Nasadenie chemických dispergátorov v uplynulých dňoch pomohlo obmedziť rozsah spôsobených škôd, píše DPA. Následky budú teda zrejme miernejšie, než to bolo v prípade ekologickej katastrofy z roku 2013. Vtedy únik z druhého potrubia spôsobil ropnú škvrnu a znečistil pláže v provincii Rajong. Napraviť dosah následkov pre rybárstvo a cestovný ruch vtedy trvalo niekoľko mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok