Starostlivosť o pleť podľa ženského cyklu: V každej fáze potrebuje niečo iné

TA3/zm
6.2.2022 10:00

Sú dni, kedy sa cítite ako superstar a naopak dni, kedy zrkadlo obchádzate z kilometra a najradšej by ste sa zabarikádovali v tmavej miestnosti, nech vás nikto nevidí. Nie ste v tom samé. Všetky to tak máme a veľakrát za to môže náš cyklus.

Starostlivosť o pleť podľa ženského cyklu: V každej fáze potrebuje niečo iné
Pexels/Andrea Piacquadio

Ak vnímate, že sa pod stav vašej pleti, okrem iného, podpisuje aj ženský cyklus, tu je pár rád, ako dopriať svojej pokožke to, čo v jednotlivých fázach práve potrebuje.

Pred ovuláciou

V tejto fáze sa ženy nachádzajú zhruba týždeň po menštruácii, kedy vo vaječníkoch dozrievajú folikuly obsahujúce nezrelé vajíčka. V tomto období nám narastá hormón estrogén a my sa cítime skvele, plné energie a oveľa viac atraktívne.

Aj naša pleť v tomto období prekypuje vitalitou. Je pružná, rozžiarená, napnutá a našou jedinou úlohou je užívať si to a udržať ju v tom štádiu čo najdlhšie. Doprajte jej séra bohaté na vitamínym napríklad na céčko. Nezabúdajte ani na hydratáciu a práve v tejto fáze pleť exfoliujte, teda sa zbavte odumretých buniek peelingom.

Počas ovulácie

Fáza, ktorú si vďaka zmenám na tele všimne každá žena. Ide o obdobie, kedy folikul praskne a do vajcovodu z neho putuje zrelé vajíčko. Toto obdobie sprevádza menšia bolesť v podbrušku, či väčšia citlivosť v prsiach. Toto obdobie významne ovplyvňuje našu tvorivosť, sme produktívne a starostlivé.

Tu už je na mieste zvýšiť našu starostlivosť o pleť, aby nám to v ďalšej fáze nezrátala a nás to bolelo čo najmenej. Doprajte si hĺbkové čistenie pleti u kozmetičky, prípadne jej doma venujte pozornosť v podobe peelingu, hydratačnej masky, či séra, ktoré jej dodá potrebnú výživu. Aby ste sa  aj naďalej mohli tešiť z pekne vypnutej pleti, siahnite po peptidoch, prípadne retinale.

Pred menštruáciou

V tomto období sa v ženskom tele produkuje progesterón, ktorý našu maternicu pripravuje na prípadne otehotnenie. Pokiaľ však neotehotniete, pojem PMS asi nemusíme žiadnej zene vysvetľovať. Áno, sme náladové. Áno, zjeme všetko, čo nám príde pod ruku. A áno, sme plačlivé a podráždené. Čo to však znamená pre pleť?

Hormonálna nerovnováha ovplyvňuje nielen to, že počas tejto fázy zadržiavame viac vody, ale póry na našej pleti majú väčšiu tendenciu sa upchávať. Pokožka je mastnejšia a má väčší sklon k zápalom. Preto v tomto období venujte pozornosť dôkladnému odličovaniu a čisteniu. Použite penové čistiace emulzie a doprajte svojej tvári rôzne upokojujúce masky.

Počas menštruácie

Počas poslednej fázy ženského cyklu sa telo zbavuje okrem iného všetkých nečistôt. Ide o etapu útlmu a mali by sme si dopriať oddych a neprepínať svoje sily. Niet divu, že je naša pleť v tomto období podráždená, suchá, a mdlá.

Rada preto znie - hydratujte zvonka aj zvnútra. Kyselina hyalurónová, výživná hydratačná maska, dobrý krém, to všetko pomôže pleť opäť dostať do normálu. Vyhnite sa peelingom, exfoliantom a prílišnému špekulovaniu. Všetko chce svoj čas, tak ho doprajme v tejto fáze aj sebe a našej pleti.

Témy: Maska Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok