Skrytý poklad sa volá cmar. Využite jeho benefity a schudnite

TA3/zm
5.2.2022 10:00

Táto nenápadná mliečna tekutina si v nápojovom lístku mnohých z nás ešte len obhajuje svoje miesto, ale verte nám. Akonáhle ho raz „prepašujete“ do svojho jedálnička, už ho z neho nevylúčite.

Skrytý poklad sa volá cmar. Využite jeho benefity a schudnite
Profimedia

Cmar si obľúbia najmä tí, ktorí preferujú kyslo – mliečne výrobky, ako acidofilné mlieko či biele jogurty. Jeho konzumáciu by však mali zvážiť aj tie z vás, ktoré sa snažia o redukciu hmotnosti.

Sýta, ale štíhla

Cmar vás vďaka vysokému obsahu bielkovín zasýti na veľmi dlhý čas. Zároveň má však veľmi nízke percento tuku a kalórií a to je zárukou úspechu, či už pri chudnutí alebo udržiavaní si štíhlej línie. Navyše, kyselina mliečna, ktorú cmar obsahuje, je nielenže ľahko stráviteľná, ale zároveň veľmi výrazne podporuje trávenie.

Keď sa budete rozhodovať, po ktorom cmare siahnete, určite si vyberte ten bez pridaného cukru, aróm a farbív. Mimochodom, touto radou sa môžete riadiť pri všetkých potravinách. Keby ste predsalen mali chuť si cmar „dochutiť“, použite napríklad škoricu.

Cmar v jedálničku

Ako dostať cmar do jedálneho lístka? Úplne jednoducho. Začnite tým, že si ním namiesto mlieka zalejete cereálie. Má asi o polovicu menej kalórií a dodá vám oveľa viac živín.

Máte radi smoothie? Vymeňte vodu za cmar a získate tak skvelé raňajky, desiatu, alebo olovrant. Skvele sa hodí s banánom, mangom, ananásom či bobuľovým ovocím. A môžete si ho pripraviť vopred a zobrať so sebou. Takže už žiadne výhovorky, že sa vám nedarí dodržiavať racionálne stravovanie a pravidelnosť v jedení! Tento drink vás zasýti, osvieži a doplní vám potrebnú dennú dávku vápnika, bielkovín, vlákniny i zdravých sacharidov.

Benefity cmaru

Okrem spomínaného štíhlejšieho tela, upraveného trávenia či pocitu dlhšieho nasýtenia cmar ponúka aj ďalšie pozitíva. Obsahuje vysoký podiel zinku, ktorý priaznivo pôsobí na hladinu inzulínu v krvi.

Čím nižší inzulín, tým vyššie je spaľovanie tukov, a ak zvyknete trpieť pocitom vlčieho hladu či neskutočnej chuti na sladké, výrazne vám to ovplyvňuje práve hladina tejto látky v tele. Zabudnite na probiotiká. Aj o črevnú mikroflóru sa postará táto zázračná biela tekutina.

Témy: tekutina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok