Vedci objavili nový variant koronavírusu. Má sa šíriť rýchlejšie a byť smrteľnejší

TA3 TASR
29.1.2022 06:49

Vedci v čínskom Wu-chane objavili nový a potenciálne nebezpečnejší koronavírus, ktorý je zatiaľ známy ako NeoCoV, informoval v piatok český portál novinky.cz.

Veľký prehľad opatrení: Farby niektorých okresov stmavli. Čo platí podľa Covid automatu?
TASR/AP

Podľa čínskych expertov je vírus smrteľnejší a prenosnejší než doposiaľ známe varianty SARS-CoV-2, ktoré spôsobujú ochorenie Covid-19. Vírus bol objavený u netopierov v Juhoafrickej republike. 

Na človeka sa ale zatiaľ nepreniesol, podľa čínskych vedcov je pravdepodobné, že sa tak môže stať. Štúdia zaoberajúca sa NeoCoV zatiaľ neprešla recenziou a odborníci dodávajú, že v tejto oblasti bude potrebný ešte ďalší výskum.

NeoCoV by mal mať nadväznosť na koronavírus MERS-CoV, čo by znamenalo, že protilátky získané prekonaním ochorenia Covid-19 či očkovaním by boli proti novému variantu neúčinné a nedokázali by ho zastaviť. 

Svetová zdravotnícka organizácia však verejnosť upokojuje aby nepanikárila dokiaľ nebudú vykonané ďalšie štúdie. "Či bude novo objavený vírus predstavovať riziko pre ľudstvo, to zistia až ďalšie štúdie," odpovedala WHO na otázku ruskej agentúry TASS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok