Zaberú monoklonálne protilátky na omikron? Na Slovensku to analyzujeme, Česi nemajú dobré správy

TA3 TASR
28.1.2022 11:18

Ministerstvo zdravotníctva analyzuje podávanie monoklonálnych protilátok vzhľadom na dominanciu variantu omikron na Slovensku. Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová uviedla, že ministerstvo pozorne sleduje trendy a liečbu pacientov s ochorením Covid-19 a zabezpečilo aj dostatočné množstvo antivirotík.

Muž odmietol hospitalizáciu, na druhý deň skončil na pľúcnej ventilácii. Na covid oddelení ležia najťažšie prípady, opisuje lekár
TASR/Michal Svítok

"Otázka ďalšej preskripcie a používania monoklonálnych protilátok vo vzťahu k variantu omikron je aktuálne predmetom interných diskusií a analýz," priblížila hovorkyňa. Ministerstvo aj naďalej odporúča ľuďom, aby sa očkovali.

Viaceré české odborné lekárske spoločnosti upozornili, že dostupné monoklonálne protilátky proti variantu omikron nezaberajú. Rovnaké protilátky sú dostupné aj na Slovensku. "Žiadna z monoklonálnych protilátok dostupná v ČR (bamlanivimab, etesevimab, casirivimab, imdevimab, regdanvimab, samostatne alebo v kombinácii) nemá neutralizačnú aktivitu voči variantu omikron," uviedli organizácie v spoločnom stanovisku.

Ak variant omikron tvorí viac ako polovicu odobratých vzoriek, monoklonálne protilátky by sa mali podľa nich podávať len osobám s potvrdeným delta variantom. "Osobe s variantom omikron, ktorá spĺňa indikačné kritériá na podanie monoklonálnych protilátok je navrhnuté užívanie antivirotík," doplnili odborníci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok