Situácia je extrémne zúfalá. Afganci predávajú obličky, aby mali na jedlo. Niektorí aj deti

TA3/hm
2.2.2022 06:00

Po minuloročnom stiahnutí západných síl z Afganistanu prevzal moc Taliban, medzinárodné uznanie však nezískal. Situácia v krajine je zlá a Afganci sa uchyľujú k zúfalým krokom, aby uživili seba a svoje rodiny - predávajú deti a orgány.

Situácia je zúfalá. Afganci predávajú obličky, aby sa najedli. Niektorí aj vlastné deti
TASR/AP (ilu)

Píše o tom reportérka Alex Crawford zo spravodajského servera Sky News. Ako uviedla v reportáži, počas prvých dní v meste Herat, stretali so štábom celé rodiny, ktoré predali svoje obličky, aby sa mohli najesť. Traja bratia a dve sestry jej uviedli, že orgány predali v prepočte za asi 1380 eur za kus, aby nakúpili jedlo pre zvyšok rodiny. 

Batoľa zomrelo od hladu

Reportérka sa stretla aj s matkou smútiacou nad svojím batoľatom, ktoré zomrelo od hladu. To, že zvažujú predaj detí jej potvrdili viacerí rodičia. Ako uvádza Sky News, miestni lekári si nemôžu dovoliť ani obväzy na infikované rany, rovnako ani nástroje na život zachraňujúce operácie. "Toto je Afganistan po stiahnutí zahraničných jednotiek. Krajina, v ktorej koalícia strávila 20 rokov vyhadzovaním miliónov dolárov na jej "prestavbu"," uvádza reportérka.

V malej dedinskej komunite pri Herate sme videli zúfalstvo a bezútešnosť chudoby, píše Crawford. "Zatajujeme presnú polohu dediny a chránime identity dedinčanov, ktorí s nami hovorili, pre ich vlastnú bezpečnosť. Náš príchod spolu so staršinom dediny podnietil ľudí, aby vyšli z ich domov a stanov."

Krátko po príchode k nim prišli staršie ženy, podali im lekárske dokumenty a prosili o pomoc, zatiaľ čo matky držiace malé deti žobronili o jedlo. Rady ľudí rôznych vekových kategórií a s rôznymi chronickými ochoreniami a postihnutiami ich nabádali, aby pomohli. Táto oblasť vyzerá úplne pustá, na míle bez vody alebo kríkov. V mnohých prípadoch sú jedinou menou, ktorú tieto rodiny majú, ich vlastné orgány - a keďže ich už mnohé popredávali, teraz sú to ich deti, ktoré sa dostávajú na trh.

"Jediné, čo im teraz zostalo na predaj, bolo jedno z ich ôsmich detí - začali pomýšať nad nemysliteľným," píše o matke a otcovi, ktorí obaja predali ich obličky Sky News. Dvadsaťpäťročná matka so zlomeným hlasom povedala, že pred šiestimi mesiacmi jej trojročný syn zomrel hladom. "Nemôžem sa pozerať, ako prídu o život všetky, takto ich aspoň niekto iný nakŕmi." Jej manžel pre Sky News uviedol, že sa ešte nerozhodol, ktoré dieťa predá, no sú v takom zúfalstve, že by predal dieťa za nižšiu cenu ako bola cena jeho obličky. "Už nám nezostalo nič, čo by sme predali," uviedol. "Musíme predať naše deti teraz, som pripravený to urobiť dokonca za 20-tisíc afgánskych afghani (asi 200 dolárov). Nemôžem v noci zaspať s pocitom, že plačú od hladu."

Taliban hovorí, že je to mýtus

Taliban hovorí, že ide o mýtus Západu a západných médií, aby ho zdiskreditovali. Tvrdí tiež, že všetky dievčatá v krajine sa vzdelávajú, že školy a univerzity sú otvorené, a že nenaháňajú ženské aktivistky alebo nevedú odvetu proti tým, ktorí spolupracovali so zahraničnými vojskami, ktoré tam boli po dve dekády. Zdá sa, že Taliban má vlastné "alternatívne fakty" k tomu, čo v Afganistane prežívajú iní. Taliban sa dostal opäť k moci v auguste po rýchlom stiahnutí zahraničných jednotiek. Medzinárodná komunita uvalila sankcie a zmrazené boli aj aktíva v hodnote milárd dolárov na zámorských, väčšinou amerických, bankových účtoch. Znamená to, že krajina ekonomicky so zopár pracovnými miestami a veľmi slabou menou prakticky skolabovala.

Absencia celosvetového uznania vlády Talibanu spôsobila, že krajina, ktorá bola predtým takmer úplne závislá na zahraničnej pomoci, takmer vyschla. Svetoví podporovatelia podmienili obnovu pomoci rešpektovaním práv žien. Drobná pomoc, ktorá preniká do krajiny, nie je ani zďaleka adekvátna pre milióny ľudí, ktorí ju potrebujú. 

Nemocniciam dochádzajú lieky

Nešťastní zo situácie sú aj lekári z regionálnej nemocnice v meste Herat. Jedným z nich je Mohammad Awel Halimee. Lekári majú nedostatok obväzov aj pre malých pacientov na detskom oddelení s popáleninami. Mnohé deti majú vážne infikované zranenia spôsobené popáleninami z otvoreného ohňa, ktorý rodiny využívajú na zahriatie uprostred zimy. Väčšina rodičov si nemôže dovoliť zaplatiť za lieky alebo obväzy.

Doktor Aqel uviedol, že zdravotníci trpia tým, že ľuďom nemôžu pomôcť. "Mám zlý pocit," povedal. "Všetko je to spôsobené nedostatkom materiálov. Mám možnosť ich liečiť, ale nedostatok materiálu a bandáží spôsobuje, že im neviem pomôcť."

Kupci obličiek spoza hraníc

V dedinskej komunite na predmestí mesta Herata reportérku vpustili do izby medzi skupinu žien, z ktorých každá predala svoju obličku. V tejto vysoko konzervatívnej spoločnosti, by nemohli ukázať na verejnosti tvár, nieto odhaliť brucho. Reportérke to však dovolili nakrútiť, tváre si ponechali zahalené. Veľa z nich sú stále tínedžerky alebo majú krátko po dvadsiatke, majú však už viacero detí. "Všimla som si, že mnohé z nich boli opäť tehotné," uviedla Alex Crawford.

V oblasti funguje lukratívny trh s obličkami. Mnohí kupci sú zo zahraničia, región sa nachádza blízko iránskych hraníc. Extrémna chudoba vyhnala Afgancov v snahe vymazať svoje dlhy a zabezpečiť rodinám jedlo na operačné stoly. Veľa ľudí, s ktorými sa štáb rozprával, bolo nervóznych. Mali strach z následkov zo strany Talibanu, ktorý sa snaží vonkajšiemu svetu vykresliť určitý obraz.

Nemali inú možnosť

Jedna z matiek v tínedžerskom veku reportérke uviedla, že ju operovali asi pred mesiacom. Jej slová dokazovala aj červená jazva po rane. "Nemali sme inú možnosť," uviedla. "Robíme to, aby sme nakŕmili naše deti." Do mesta mieri toľko Afgancov, že ceny orgánov "išli dole". V porovnaní so ženskými obličkami za 1500 dolárov sa za mužské predtým platilo 2000 dolárov.

Staršina sa snaží prehovárať k rodičom, aby nepredávali svoje deti, z ktorých mnohé sedeli počas návštevy štábu priamo s nimi. "Naliehavo žiadam svet, prosím, nenechávajte nás samých," povedal. "Zastavte túto tragédiu, kedy rodičia predávajú svoje deti a časti svojho tela. Afganistan potrebuje pomoc."

Ministerka zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Liz Trussová novinárom uviedla, že správy o ľuďoch, ktorí predávajú svoje orgány, aby si mohli dovoliť jedlo, sú mimoriadne znepokojujúce. "Tieto správy sú extrémne znepokojujúce. Navýšili sme preto úroveň humanitárnej pomoci Afganistanu. Veľmi trvrdo pracujeme s partnermi z celej medzinárodnej komunity na zabezpečení mieru a stability v Afganistane."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok