Šťastný koniec príbehu afganského chlapca. Dieťa sa stratilo počas evakuácie z kábulského letiska

TA3
9.1.2022 22:20

Napínavý príbeh z reálneho života so šťastným koncom v hollywoodskom štýle. Tak by sa dal nazvať osud malého afganského dojčaťa, ktorého počas divokej evakuácie ľudí z kábulského letiska stratili rodičia. Dieťa nezahynulo. Naopak, dostalo sa do dobrých rúk za neuveriteľných okolností. Škoda, že chlapček bol taký malý, že si zo svojho príbehu asi nič nezapamätal.

afganistan_1.jpg
TA3

Vlani v lete sa v Afganistane chopil moci Taliban a desaťtisíce ľudí sa v panike snažili utiecť z krajiny. Na kábulskom letisku sa tlačili masy Afgancov. Medzi nimi aj rodičia dvojmesačného Suhejla Ahmadiho. Manželský pár sa spolu s ním a ďalšími štyrmi deťmi chcel dostať na evakuačný let do Spojených štátov. 

Rodičia sa báli, že obrovský dav dieťa udupe a tak ho podali vojakovi, o ktorom si mysleli, že je Američan. Dúfali, že za letiskovým múrom im ho odovzdá. Všetko však dopadlo inak a dieťa sa stratilo. 

Rodičia si mysleli, že ho naložili do lietadla a na vojenskej základni v Texase sa s ním stretnú. Rodičia a štyri deti sa do USA dostali, drobný Suhejl ale nie. Na zemi ho našiel taxikár Hamíd Safi.

Na letisku som na zemi našiel malé dieťa vo veľmi zlom stave. Ukázal som ho mnohým ľuďom, ale nikto sa k nemu neprihlásil. Zavolal som manželke a priniesol som ho domov. Odvtedy sme sa o neho starali.

Chlapčekov otec Mirza ali Ahmadí v novembri v USA kontaktoval agentúru Reuters. V rozhovore podrobne porozprával, ako sa mu stratilo dieťa. Reláciu odvysielali aj v Afganistane. Taxikár Safi mal tri vlastné dcéry a vždy túžil po synovi. Myslel si, že malý Suhejl mu tento sen splnil. 

O svojej rodinke, ktorá sa rozrástla o malého najdúcha, sa pochválil na facebooku. Zverejnené fotografie si všimli Safiho susedia a napísali o tom v komentári, ktorý sa dostal k chlapcovmu biologickému otcovi Ahmadímu. 

Trvalo sedem týždňov, kým Safi konečne odovzdal dieťa jeho starému otcovi. Keďže taxikár sa ho nechcel vzdať, musela zasiahnuť aj talibanská polícia. Malý Suhejl je už u svojich pokrvných príbuzných. Na chlapca sa tešia najmä jeho rodičia, ktorých si však vôbec nepamätá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok