Prečo neočkujeme v lekárňach? Farmaceuti sa štátu ponúkali opakovane, požiadavka neprišla

TA3/hm
31.1.2022 07:00

Kým krajiny ako Francúzsko či Portugalsko očkujú proti covidu aj v lekárňach, Slovensko tento krok nezaviedlo a ani neplánuje. Hoci Slovenská lekárnická komora tému opakovane otvorila, o sprístupnenie očkovania v lekárňach nie je zo strany štátu záujem. Predseda komory Ondrej Sukeľ hovorí, že farmaceuti by pritom dokázali aj v aktuálnej situácii reagovať okamžite, problém by nebol ani s personálom.

Lekárne trápia výpadky dôležitých liekov. Podľa ŠÚKL stav nie je dramatický
TASR - Jaroslav Novák

V polovici januára zverejnila Slovenská lekárnická komora výsledky prieskumu, ktoré hovoria, že so zavedením odporúčaného očkovania v lekárňach by súhlasilo 59 percent lekárnikov a 83 percent študentov farmácie. Podávanie vakcín lekárnikmi je realitou v minimálne 14 krajinách Európy. Proti ochoreniu Covid-19 očkujú lekárnici vo Francúzsku i Portugalsku. 

Ponuka, ktorá sa odmietla

Hoci ponuka prišla, na Slovensku k sprístupneniu služby nepristúpili ani v čase zúriacej pandémie a slabej zaočkovanosti populácie. "Slovenská legislatíva v tomto smere nereflektuje trendy v iných krajinách a neumožňuje v lekárňach ani očkovanie a ani testovanie ochorenia Covid-19," uviedol pre TA3 predseda Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

"Publikované údaje týkajúce sa očkovania proti chrípke poukazujú na to, že krajiny, ktoré umožnili očkovanie v lekárňach dosahujú vyššie hodnoty zaočkovanosti," upozornil. Prínos očkovania lekárnikmi sa potvrdil aj vo Francúzsku, Portugalsku, ale aj v Spojenom kráľovstve či Švajčiarsku. Odhadovať, koľko zaočkovaných proti covidu by služba v lekárňach priniesla na Slovensku, si netrúfa. Predpokladá však, že ešte väčšia dostupnosť vakcín by zmiernila epidemiologickú situáciu. 

Pomocnú ruku s očkovaním komora ponúkla ministerstvu opakovane, no bez výsledku. Nie je záujem. Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ službu ani zaviesť neplánuje. "Očkovanie v lekárňach je predmetom odbornej diskusie, faktom ale je, že v súčasnosti tento krok zaviesť neplánujeme," ozrejmila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pandemické vlny ich nerozhádzali

Záťaž lekárnického personálu je počas pandémie covidu 1,5 - 2-násobná v porovnaní so štandardom, ale darí sa ju zvládať. Ako Sukeľ vyzdvihol, lekárne sú jediný segment zdravotnej starostlivosti, ktorý kontinuálne funguje bez ohľadu na pandemické vlny. Ak by dostali od vlády zelenú ešte v januári 2022, očkovanie v lekárňach by mohlo byť spustené prakticky ihneď. Problém by podľa Sukeľa nepredstavovali ani personálne kapacity. Odbremeniť personál by mohli v prípade zavedenia služby študenti 5. ročníka v rámci odbornej praxe.

Prípadnú enormnú záťaž by dokázali riešiť operatívne. "Na druhej strane, ak si vezmeme, že hustota lekární je cca 2500 obyvateľov / 1 verejná lekáreň, pri zapojení polovice lekární by pri ambícii stopercentnej zaočkovanosti pripadalo 5000 obyvateľov. Keďže sa očkuje aj v ambulanciách, nemocniciach a veľkokapacitných centrách, je toto číslo logicky nižšie, a teda prípadné zapojenie lekární chápeme ako rozšírenie ponuky pre obyvateľov," uviedol Sukeľ. Ak by aj v zavedeniu služby došlo, personál by museli zaškoliť. Potrebný by bol nácvik aplikačnej techniky a riešenia akútnych stavov. 

Očkovanie v lekárňach je podľa štúdie Medzinárodnej farmaceutickej federácie z roku 2020, dostupné 1,8 miliardám ľudí na svete, čo je dvakrát viac ako v roku 2016. "70 % respondentov štúdie potvrdilo, že lekárnici hrajú aktívnu úlohu vo vzdelávaní verejnosti o ochoreniach preventabilných očkovaním, ako aj úlohu v odbornom odporúčaní očkovania obyvateľom danej komunity," uvádza na svojom webe SLeK.

Koronavírusovú vakcínu podávajú na Slovensku veľkokapacitné centrá, nemocnice, polikliniky, všeobecní lekári či mobilné jednotky. Vo Francúzsku od začiatku vakcinačnej kampane lekárnici aplikovali 14 miliónov dávok. Zaočkovaných dvoma dávkami je v krajine už vyše 76 percent ľudí, na Slovensku necelých 49 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok