Zlaté vajce lekární. Antigénové testy prinášajú zisk, farmaceutom však dochádzajú sily

TA3 ČTK hm
27.1.2022 06:00

Lekárne vo Francúzsku fungujú od októbra 2020 tiež ako miesta na testovanie na koronavírus a ich služby denne využívajú desaťtisíce Francúzov na ceste do práce. Len za prvý januárový týždeň vykonalo vyše 17-tisíc lekární osem miliónov antigénových testov. Pri cene 25 eur za jeden odber je to pre francúzske lekárne značne zisková činnosť.

Z novely zmizlo očkovanie v lekárňach. SLK namieta, odvoláva sa na úspech v zahraničí
TASR/Pavol Zachar

Píše o tom denník Le Monde. Nový podnikateľský model má však aj svoju odvrátenú stránku, ktorou sú unavení zdravotníci, niekedy i na prahu profesionálneho vyhorenia, nedostatok času na bežné poradenstvo a málo skladovacích priestorov pre liečivá. 

Nemajú čas na klientov

Vo Francúzsku sa 90 percent ľudí necháva testovať práve v lekárňach. Prvú vlnu záujmu zažili vlani v lete pri jednej z vĺn epidémie, opätovný a dvojnásobne vyšší záujem lekárnici zaznamenali od polovice decembra. Súvisí to s príchodom nákazlivejšieho variantu omikron, ale tiež so zavedením covidového pasu vo Francúzsku nevyhnutného na vstup do reštaurácie alebo divadiel. Lekárne sa s náporom vyrovnali tým, že zamestnali ďalší personál, ale ten je potrebné nájsť a vyškoliť. Testovanie prináša aj administratívnu záťaž, vrátane fakturácie každého testu zvlášť.

"Už nemáme čas na poradenstvo klientom. Záťaž má vplyv na správu lekárne a našu bežnú činnosť. Začíname skôr a končíme neskôr," opisuje situáciu jeden z parížskych lekárnikov. Podľa lekárskych odborov USPO vzrástla aktivita lekární v priemere o 30 až 40 percent. Obstarávacie náklady na test sú 1,75 až 2,80 eura, fakturácia je jednotná, 25 eur, v nedeľu a počas sviatkov 30 eur. Ďalšie odbory FSPF však zdôrazňujú aspekt služby verejnosti.

Študenti robia radšej stery

"Marža lekární výrazne stúpla od toho času, čo sme začali testovať. DPH na testy je navyše nula percent," hovorí lekárnička, ktorá denne vykoná 100 až 140 testov. Zo zvýšeného záujmu o testovanie profitujú tiež ľudia, ktoré sa nechajú najímať do lekární, často študenti zdravotníckych odborov. Keď bol dopyt najvyšší, niektorí z nich dostávali za jeden odber päť eur. Odborný personál lekárne potom ľutuje, že mladí farmaceuti radšej robia mechanické stery, než by sa postavili za pult alebo do laboratória a pripravovali lieky na predpis.

Pred niekoľkými mesiacmi navyše lekárňam pribudla ďalšia nová činnosť - očkovanie proti Covidu-19. Od začiatku vakcinačnej kampane lekárnici aplikovali 14 miliónov dávok. Tieto výnimočné činnosti však jedného dňa skončia a lekárňam vyschne tento zdroj príjmov. Čo im ale do budúcnosti zostane, je schopnosť pružne sa prispôsobiť novým úlohám v zdravotníctve. To by mohlo byť zdrojom ich bohatstva aj po tom, čo skončí pandémia covidu, napísal Le Monde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok