Združenie miest a obcí ide protestovať pred úrad vlády, únia miest to nepovažuje za dobrý krok

TA3 TASR
28.1.2022 11:07

Združenie miest a obcí Slovenska avizuje na 2. februára protest samospráv pred Úradom vlády SR v Bratislave. Chce na ňom predstaviť požiadavky miest a obcí k vláde a parlamentu. Únia miest Slovenska a jej členovia sa však na tomto zhromaždení nezúčastnia, v aktuálnej situácii totiž nepovažujú takýto postup za vhodný a ani rozumný.

Protest proti reforme národných parkov
TA3 / David Duducz

Štát nás nechal pred dverami, tvrdí Kaliňák

Združenie, naopak, tvrdí, že aj napriek zložitej epidemiologickej situácii je to z dôvodu dlhodobej neprínosnej komunikácie jediná možnosť, ako vstúpiť do procesov prijímania zákonov. "Mestá a obce, ktoré počas všetkých vĺn pandémie Covid-19 zabezpečovali všetky kľúčové opatrenia na ochranu svojich obyvateľov, samosprávy, ktoré testujú a očkujú a sú spoľahlivým partnerom štátu, sú dlhodobo ignorované pri príprave zákonov," informoval ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Neexistuje podľa neho skutočná komunikácia medzi štátom a samosprávami. "Štát nechal obce a mestá pred dverami," poznamenal s tým, že štát na jednej strane ignoruje vecný prístup zo strany miest a obcí, ale na druhej strane na ne presúva ďalšie úlohy a spravidla bez peňazí.

Predsedníctvo združenia navrhlo formát štyroch členov za každé regionálne združenie miest a obcí, ktorých je celkovo 61. "Ak nebude prezentovaným požiadavkám vyhovené, ďalším krokom bude štrajk na úrovni všetkých samospráv," avizuje Kaliňák.

Únia miest Slovenska sa nepripojí

Únia miest Slovenska však nepovažuje za vhodné v čase pandemickej, ekonomickej i klimatickej krízy, ale aj hroziaceho vojnového konfliktu na Ukrajine zvyšovať napätie v spoločnosti štrajkovaním. K Združeniu miest a obcí Slovenska sa preto nepripojí. Prezident únie a primátor Trenčína Richard Rybníček nie je stotožnený s tým, aby boli primátori miest v aktuálnej situácii súčasťou takýchto podujatí.

Únia taktiež priznáva, že nie je spokojná s mnohými rozhodnutiami vlády a parlamentu, ktoré komplikujú život samospráve. "Nespokojnosť dávame patrične najavo, upozorňujeme na tieto rozhodnutia a budeme to robiť ďalej. Robiť to však cez demonštrácie a vyhrážkami, štrajkmi ako ZMOS nepovažujeme za vhodné. Nemáme záujem ešte viac zvyšovať napätie v spoločnosti," vyhlásil Rybníček.

Združenie miest a obcí Slovenska združuje 2784 samospráv z celkového počtu 2929. Zo 140 miest je členom 131 a z 2750 obcí sa svojím členstvom k združeniu hlási 2653. Je tak najväčšia nevládna organizácia združujúca, zastupujúca a reprezentujúca mestá, obce a mestské časti v SR. Únia zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok